ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
بحرانی شدن بازار جوجه یک روزه و افزایش نرخ مصوب نهادههای دامی علت اصلی صعودی شدن مجدد نرخ مرغ می باشد.
به گزارش ندای هرمزگان، شرایط بحرانی بازار جوجه یک روزه و افزایش نرخ مصوب نهادههای دامی علت اصلی صعودی شدن مجدد نرخ مرغ بود و در ماه های نخست امسال، مرغ با رشد ۱۰۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته در صدر افزایش قیمتها قرار گرفت.
در تیرماه سال جاری نیز به علت قطع برق و گرمای شدید، جوجه ریزی با کاهش روبرو شد و اختلال در توزیع به شائبه کمبود تولید دامن زد.
قیمت هر کیلوگرم مرغ از ابتدای زمستان سال گذشته تاکنون صد در صد افزایش یافته اما مهمترین علت گرانی این کالا در ماههای مرداد و شهریور و جهش چند برابری قیمت، کمبود مرغ در بازار است.
مشاوران شرکت های کسب و کار کشاورزی و اقتصادی کشور معتقدند؛ تجربه نشان داده در این موارد انجام یک سری اقدامات دستوری از سوی ستاد تنظیم بازار آنطور که باید و شاید مؤثر نیست و باید اجازه داده شود مرغداران زیر نظر انجمنها و اتحادیههای وارد کننده و صادرکننده باشند تا افراد دلال و خارج از تشکلهای تولیدی وارد عرصه نشوند که بخواهند بازار را به هم بریزند.
آنان بر این باورند که دولت باید تخصیص وهوشمند کردن توزیع یارانه به تولیدکننده ها، آزاد کردن قیمت نهاده ها، عدم پرداخت یارانه تولید مرغ با ارز 4200 تومانی به تجار برای واردات نهاده های دامی (چون تجربه نشان داده همواره دچار انحراف شده و مشکلات زیادی را ایجاد کرده) را انجام دهد تا شاهد روند کاهشی قیمت مرغ در بازار باشیم.
استفاده از ظرفیت انجمنها، اتحادیهها و مرغداران در برنامهریزیها و در تنظیم بازار مرغ بسیار مؤثر است. بین واردات و صادرات هماهنگی وجود داشته باشد که هرگاه به هر دلیلی تولید بالا می رود با تعرفهها و شرایط یارانهای صادرات صورت گیرد. شرکت پشتیبانی امور دام هم مطابق روال، مرغ مازاد را خریداری و در وقت مناسب به بازار عرضه کند. مرغ به عنوان یکی از کالاهای اساسی و مورد نیازی که بارها در رسانه های استان هرمزگان هم گزارش های متعدد با عناوین مختلف سخنان مسئولان مربوطه و با هدف جلوگیری از کمبود و یا افزایش آن منتشر شده است اما نه تنها قیمت ها کنترل نشد بلکه شاهد افزایش کم سابقه ای بوده ایم.
اکنون که پس از مدتی از شرایط نا آرام کمبود مرغ گذشته، حالا مردم با افزایش قیمت افسارگسیخته ای روبرو هستند که قدرت خرید آنها را برای تهیه این مواد غذایی اندک کرده است.
به طوری که در طول یک ماه اخیر، اکنون قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم در بازار خرده فروشان به 31هزار و 500 تومان رسیده است.
ادامه این روند هشدار جدی برای کاهش و یا حذف شدن مرغ از سبد کالاهای اساسی خانوارهای هرمزگانی خواهد بود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان هم در خصوص افزایش قیمت مرغ، بیان داشت: نوسانات بسیار زیاد ناشی از کاهش جوجه ریزی، کمبود گوشت به ویژه در استان های همجوار، شرایط آب و هوایی گرم، افزایش قیمت ها و کمبود جوجه یک روزه از دلایل گرانی این کالاست.
عباس زارعی در گفت و گو با خبرنگار روزنامه ندای هرمزگان افزود: بنابراین به منظور ثبات در بازار مرغ، موضوع قیمت گذاری در جلسات ستاد تنظیم بازار مطرح و تصمیم گیری شده است.