ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
رویداد تانا(توسعه و ارتقای زیست بوم نوآوری استان) با حضور رئیس پارک علم و فناوری هرمزگان، رئیس سازمان صمت استان و تعدادی از مسئولان استانی، به منظور توانمندسازی اکوسیستم نوآوری در حاشیه سومین نمایشگاه تخصصی دانش بنیان، فناور و اکوسیستم نوآور در نمایشگاههای دائمی بندرعباس برگزار شد.
به گزارش ندای هرمزگان، برگزاری رویداد تانا به همت پارک علم و فناوری هرمزگان و سازمان صمت طی دو روز در بندرعباس بوده است.
رئیس پارک علم و فناوری هرمزگان درخصوص برگزاری رویداد تانا گفت: رویداد تانا که توسعه و ارتقای نوآوری هرمزگان را مورد هدف خود دارد با بررسی ظرفیتهای استان و همچنین شناسایی، تقسیم وظایف بین نوآوران، افزایش سهم نخبگان، بهم رسانی ظرفیتهای کشاورزی استان و اشتغال دانش بنیان و در نهایت کمک به حل مسائل استان و کشور از طریق ظرفیتهای علمی و فناورانه که در دانشگاهها و مراکز علمی و مراکز تحقیقاتی پژوهشگاهها مراکز رشد و مراکز نوآوری وجود دارد، افتتاح میشود.
علیرضا نصیری افزود: متولیان برگزاری این رویداد استانداریها و پارکهای علم و فناوری به عنوان نهادهای کلیدی که وظایفی، چون سیاستگذاری، راهبری و برنامه ریزی طرح و اجرای آن را برعهده دارند، هستند.
وی بیان داشت: اگر به عنوان یک سیاستگذار بخواهیم مثلثی در این رویداد تشکیل بدهیم، صاحبان ایده یا به عبارتی طرف عرضه، یکی از ضلعهای کلیدی این مثلث هستند که شامل واحدهای فناور و شرکتهای دانش بنیان، دانشگاهها، مراکز آموزش عالی مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، اساتید، دانشجویان و فارغ التحصیلان میشوند.
رئیس پارک علم و فناوری هرمزگان ادامه داد: دستگاههای اجرایی استان، صنایع بخش خصوصی، صنایع بخش دولتی، اتاق بازرگانی، شرکت شهرکهای صنعتی، به عنوان طرف تقاضا ضلع دوم مثلث و صندوقهای پژوهش و فناوری به عنوان حامی و پیوند دهنده، ضلع سوم این مثلث هستند.
نصیری خاطرنشان کرد: ترویج گفتمان نوآوری و فناوری در استان، ارتقای سطح دانش و توانایی بازیگران اکوسیستم نوآوری در استان، کمک به شکل گیری و تقویت اکوسیستم نوآوری در استان، افزایش تأثیرگذاری اکوسیستمهای استانی در اکوسیستم ملی نوآوری، افزایش سهم نخبگان، دانشمندان و فناوران در توسعه نوآوری استان، افزایش قدرت رقابت پذیری اکوسیستمهای نوآوری استان، بهم رسانی ظرفیتها و پتانسیلهای علمی و فناورانه با نیازهای فناورانه و مسائل کلان استان، کمک به ایجاد اشتغال دانش بنیان در استان، کمک به حل مسائل استان از طریق ظرفیتهای علمی و فناورانه دانشگاهها و واحدهای فناور و شرکتهای دانش بنیان، کمک به ماموریت گرایی پارک علم و فناوری، دانشگاهها و مراکز پژوهشی از اهداف برگزاری این رویداد میباشد.
وی تصریح کرد: رویداد تانا به منظور گفتمان سازی نوآوری و توسعه و تقویت اکوسیستم نوآوری استان با نگاه به مزیتهای نسبی و ظرفیتهای فنارانه و همچنین مسائل و نیازهای استان طراحی شده که از این طریق بتوان به حل مسئله در استان از طریق شبکه سازی و ایجاد ارتباط و تعامل میان بازیگران و نقش آفرینان مختلف اکوسیستم نوآوری استان، دست یافت.
رئیس پارک علم و فناوری هرمزگان اظهار داشت: استان هرمزگان با توجه به دسترسی به مهمترین منبع اصلی حیات صنعت، یعنی آب، مسیرهای صادراتی در دوره زمانی کنونی و چشم انداز بلندمدت مورد توجه سرمایه گذاری بخشهای مختلف دولتی و نیمه دولتی قرار گرفته
است.
نصیری اضافه کرد: حامیان تانا صندوق پژوهش و فناوری، صندوقهای سرمایه گذاری جسورانه، بانکها و موسسات مالی، شتابدهندهها، بنیاد نخبگان، صدا و سیمای، خیرین استان میباشند که بازوان توانمند ما برای توسعه اکوسیستم نوآوری میباشند.
صنایع هرمزگان سرمایهگذاری راهبردی در زمینه توسعه اکوسیستم فناورانه داشته باشند
رییس جهاد دانشگاهی استان هرمزگان نیز در مراسم افتتاحیه رویداد تانا گفت: سرمایهگذاری راهبردی صنعت در زمینه توسعه اکوسیستم فناورانه استان در نهایت افزایش مزیت رقابتی محصولات صنعتی در بازارهای جهانی را به دنبال خواهد داشت.
محمد دل پسند در حاشیه نمایشگاه دانش بنیان هرمزگان تصریح کرد: درخصوص چالش های ارتباطی دانشگاه با صنعت و افزایش ارتباط صنعت با دانشگاه ها و مجموعه های دانش بنیان و فناور بسیار سخن گفته شده است و ما در نهاد دانشگاه اگر بخواهیم به این موضوع عمیق وارد شویم باید بتوانیم توان حل مسأله خود را به خدمت صنعت در آوریم تا صنعت هم به شکل متقابل بتواند نیازهای حمایتی دانشگاه را تامین کند اما در این میان چالش هایی وجود دارد.
وی بیان کرد: در واقع، آن چه بیش و پیش از هرچیزی باید بدان توجه کردن این است که آیا اساسا نهاد آموزش در کشور ما آن توان مسألهای که ما به دنبالش هستیم را می تواند ارایه دهد یا خیر؟! و اگر به طور کلی، نهاد آموزش در کشور ما نتواند قدرت حل مسأله را به عنوان خروجی مورد انتظار جامعه، از خود نشان دهد، آیا با کژکارکردی مواجه نیست؟
دل پسند خاطرنشان کرد: بخشی از این امر به فرهنگ عمومی باز میگردد و این که نهاد آموزش در کشور ما برنامه ریزی جدی برای آموزش مهارتهای حل مسأله، تفکر خلاق و کار گروهی را از سطوح پایه تا عالی مثل کودکستان و پیش دبستانی تا دانشگاه، در برنامه ریزی های درسی خود قرارنداده و نهادینه نکرده است و تا زمانی که شما نتوانید این مهارتها را منتقل کنید، طبیعی است که نظام آموزشی شما با اختلال روبرو خواهد شد و برونداد آن نمیتواند رضایت جامعه و از جمله صنعت را برآورده کند.
رییس جهاد دانشگاهی استان هرمزگان با اشاره چالش های توسعه صنعتی کشور در شرایط تحریمی افزود: به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران اقتصادی و اجتماعی، اگر کشوری دو تا سه سال متوالی با رشد اقتصادی منفی روبرو باشد بی شک در آن کشور یک اتفاق خشن اجتماعی مثل انقلاب یا کودتا یا جنبشهای واژگونگر دولت ها در آن روی میدهد اما می بینم که علی رغم این که کشور ما بیش از یک دهه است که گرفتار شرایط شدید تحریم های ظالمانه ایست که نظیر آن در سده اخیر در جهان مشاهده نشده اما بازهم نظام سیاسی آن سرپاست و حرکت توسعه اقتصادی صنعتی آن به شکل کجدار و مریز ادامه پیدا کرده است.
وی اضافه کرد: همین امر نشان میدهد که این اقتصاد و این جامعه از یک ظرفیت و توان درونزا برخوردار است که علاوه بر آنکه به راحتی تحریم پذیر نیست بلکه با رفع فشارهای وارده چه بسا بتواند گامهای بلندتری هم در جهت توسعه اقتصادی و صنعتی خود بردارد.
رییس جهاد دانشگاهی هرمزگان در پایان با ارایه یک پیشنهاد به صنایع استان هرمزگان گفت: ارتباط ارگانیک صنعت و دانشگاه در هرمزگان وقتی شکل می گیرد که صنعت به عنوان بهره مند غایی خدمات دانشگاه، یک سرمایه گذاری حداقل ۱۰ ساله روی توسعه نهاد پژوهش و فناوری در استان انجام دهد و به عنوان پشتیبان دانشگاه با یک تقسیم کار استانی زیر نظر نهاد حاکمیتی، پروسه ارتقا جایگاه تحقیقات و نوآوری فناورانه و حمایت از زیست بوم نوآوری و اکوسیستم فناوری های دانش بنیان را در استان هرمزگان حمایت کند، به امید روزی که سایه تحریم ها از فراز کشور دور شود و صنعت ملی ما این بار با قدرت حاصل از مزیت بی نظیر همگرایی زیست بوم ایرانی و نوآوری در فناوری های کاربردی در صنعت وارد فضای رقابتی بازارهای جهانی شود.
هرمزگان بهشت نیازهای فناور است
مدیر شرکت سنجش دانش صنعت جنوب و مدیر اجرایی رویداد تانا هم در گفت و گو با خبرنگار ندای هرمزگان ابراز داشت: افزایش سهم نخبگان، دانشمندان و فناوران در توسعه نوآوری در استانها، افزایش قدرت رقابت پذیری اکوسیستمهای نوآوری استانی، بهم رسانی ظرفیتها و پتانسیلهای علمی و فناورانه با نیازهای فناورانه و مسائل کلان استان از اهداف برگزاری این رویداد است.
عبدالحسین توانگری افزود: در رویداد تانا به دنبال این هستیم که رویکرد تقاضا محوری داشته باشیم و نیز نیازهای فناورانه در استان به کمک متولیان حوزههای مختلف مانند شیلات، گردشگری، کشاورزی، امور شهری، صنعت شناسایی شود.
وی بیان کرد: پس از شناسایی نیازها، غربال کردن نیازها، اولویت بندی آنها و تهیه RFP برای هر نیاز، استانداری هرمزگان با همکاری پارک علم و فناوری و سازمان صمت، از طریق ظرفیتهای علمی و فناورانه دانشگاهها و مراکز علمی، نخبگان استان، مراکز تحقیقاتی و پژوهشکدهها، مراکز رشد، مراکز نوآوری و شرکتهای فناور توانمندی که در سطح استان یا در سطح کشور حضور دارند، بهره خواهد گرفت.
مدیر دفتر تجاری سازی پارک علم و فناوری استان هرمزگان خاطرنشان کرد: این رویداد شامل برگزاری نشستهای B۲B و B۲G با هدف به هم رسانی شرکتهای کوچک و فناور به شرکتهای بزرگ تولیدی، خدماتی و دستگاههای دولتی میباشد و همچنین پس از برگزاری رویداد نسبت به پیگیری و کسب اطمینان از تحقق اهداف طرح اقدام میشود.
توانگری ادامه داد:زمان اجرایی این رویداد که از سه ماه قبل آغاز شده بود، به 200 صنعت و دستگاههای اجرایی استان هرمزگان نامه زده شد و ارتباط گرفتیم که از این تعداد 23 صنعت و دستگاه اجرایی نیازسنجی گردید که 170 نیاز شناسایی شد.
وی گفت: همچنین تاکنون 186ایده تایید شده منتهی به جلسه توسط 65 فناور استانی و کشوری بوده است که در نتیجه 124 جلسه برگزار شده است.
مدیر شرکت سنجش دانش صنعت جنوب اظهار داشت: در رویداد تانا در دو روز حدود 50 تفاهم نامه طی مذاکراتی انجام شده است.
توانگری بیان کرد: همچنین در مدت سه ماه، کتاب دفترچه نیازهای فناورانه استان هرمزگان در بخش هایی شامل، حوزه کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی، سخت افزارهای برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، فناوری و ارتباطات و نرم افزارهای رایانه ای و مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی توسط شرکت سنجش دانش صنعت جنوب گردآوری و منتشر شد.
توانگری در پایان از پارک علم و فناوری استان هرمزگان و تیم اجرایی سنجش دانش صنعت جنوب که تلاش های بسیاری در این رویداد داشتند، قدردانی کرد.