مدیر توسعه بازرگانی جهادکشاورزی هرمزگان: کمبود عرضه مرغ وجود دارد
ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
هفته اول خردادماه امسال شاهد کمبود مرغ در مرغ فروشی های سطح شهر و صفهای مرغ در میادین میوه و ترهبار بودیم. در پی این وضعیت، قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم در بازار به بالای83 هزار تومان هم رسید و پس از آن، نرخ مصوب دولتی برای هر کیلو مرغ گرم تغییر کرد و از ۶۳ هزار تومان به ۷۳ هزار تومان رسید.
به گزارش ندای هرمزگان، اما مشاهدات عینی خبرنگار ما از مرغ فروشی های مرکز شهر بندرعباس نشان میدهد که هنوز مشکل مرغ حل نشده زیرا فروشندگان مرغ ۷۳ هزار تومانی ندارند.
همچنین طی روزهای اخیر اخباری از سوی وزارت جهادکشاورزی مبنی بر تاکید سرپرست این وزارتخانه بر فروش مرغ گرم در سراسر کشور به نرخ مصوب دولتی منتشر می شود که در آخرین خبرها آمده است: مردم گران فروشی مرغ بیشتر از نرخ تعیین شده دولتی را با ذکر نام استان، شهر و آدرس محل به شماره 30008136 پیامک و اعلام کنند تا بازرسان به آن رسیدگی کنند.
صاحب یکی از مرغ فروشی ها درباره علت کمبود مرغ گرم در برخی از ساعت ها در بازار به خبرنگار ندای هرمزگان گفت: اداره تعزیرات به ما اعلام کرده که باید مرغ را به نرخ دولتی ۷۳ هزار تومان بفروشیم و اگر گران تر بفروشیم مشمول جریمه و یا پلمب مغازه می شویم، در حالیکه ما خودمان مرغ گرم را هر کیلوگرم 80 هزار تومان میخریم و باید قیمت بالاتر از 85 هزارتومان هم بفروشیم، وگرنه ضرر میکنیم.
وی ادامه داد: ما حتی فاکتور خرید را هم به تعزیرات نشان میدهیم اما هیچ توجهی نمیکنند و جریمه میکنند برای همین ما مرغ کامل کم میآوریم و بیشتر مرغ قطعهبندی میفروشیم.
همچنین در خصوص مشکلات تولیدکنندگان مرغ در هرمزگان با یکی از مرغداران فعال استان گفت و گویی انجام شد که وی در این خصوص به بیان مشکلات عمده مرغدارها پرداخت و گفت: نبود تولید جوجه یکروزه در استان و تهیه آن از واسطه های دست سوم، نداشتن سرمایه جهت خرید جوجه یکروزه وخرید نهادها، تهیه جوجه از شمال کشور و بعد مسافت و افت جوجه و تلفات بالا و ۴۸ساعت تا ۷۲ ساعت تا تخلیه جوجه در واحد مرغداری، بعلت گرمای و شرجی بودن زیاد در استان مرغدار مجبور هست ۱۵ تا ۲۰درصد کمتر ظرفیت جوجه ریزی و بعلت گرمای بالا مرغ به وزن پائین بارگیری کند، نبود جوجه کشی در استان هرمزگان،هزینه دارو، واکسن و ویتامین های مورد نیاز بعلت نبود نماینده و خرید از واسطه، نبود سرمایه درگردش مشکل در دریافت وام کم بهره به مرغدار، نبود کارگر ماهر در مرغداریها و حقوق دستمزد بالا وغیر متعارف، تاخیر در دریافت نهاد و دیر بار گذاری کردن در بازرگاه و تاخیر در ارسال ذرت وسویا از شرکتها و باربری ها، کرایه بالاتر تعرفه که از مرغدار راننده دریافت میکند یا همان پشت بارنامه، استهلاک در مرغداریهای استان بعلت گرما و شرجی بالا دستمزد وتعمیرات هزینه تولید را بالا می برد.
این تولید کننده مرغ گوشتی در استان هرمزگان اضافه کرد: همچنین تصمیماتی که در جلسات سازمانها گرفته می شود با توجه به درک تمامی مسائل و اختلاف قیمت تمام شده تولید مرغ در استان هرمزگان با استان های همجوار، اصرار به پائین نگهداشتن قیمت مرغ زنده دارند که ریسک جوجه ریزی را بالا می برد و مرغدار رغبتی به جوجه ریزی در تابستان ندارد.
با گران فروش ها برخورد قانونی می شود
مدیریت بازرسی و نظارت بر بازار محصولات کشاورزی و صنایع وابسته سازمان جهادکشاورزی استان هرمزگان نیز در مصاحبه اختصاصی با ندای هرمزگان اعلام کرد: تعداد کل بازرسی ها در سال 1401 تا خردادماه امسال، 11 هزار و 204 مورد براساس سامانه 124 ثبت شکایات مردمی بوده است.
سیروس بشیرزاده افزود: تعداد کل پرونده های تشکیل شده و ارسال به تعزیرات 1571 مورد، تعداد کل پرونده های حکم قطعی 10142 مورد، تعداد پرونده های در انتظار دریافت حکم 149 مورد و 10638 مورد گشت بازرسی انجام شده است.
وی بیان داشت: اجرای 3 طرح نظارتی 3714 مورد، مهمترین طرح ها شامل طرح فجر تا فطر از بهمن ماه سال 1401 تا 10 اردیبهشت ماه بوده که در این بازه زمانی 2885مورد بازرسی داشتیم و همچنین تعداد پرونده ها 1546 مورد که از این تعداد پرونده، 355 مورد حکم صادر شده و 125 مورد در انتظار دریافت حکم هستند.
مدیریت بازرسی و نظارت بر بازار محصولات کشاورزی و صنایع وابسته سازمان جهادکشاورزی هرمزگان ادامه داد: عمده تخلفات شامل، عدم درج قیمت، گران فروشی، عدم ارائه فاکتور، عرضه خارج از شبکه، و بیشترین تخلفات در زمینه های مرغ و گوشت فروشی ها و میوه و تره بار می باشد.
در تامین مرغ گرم مشکلی نیست ولی کمبود عرضه وجود دارد
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان گفت: در تامین مرغ گرم مشکلی نیست ولی در عرضه آن به مردم کمبود وجود دارد.
علی جامعی در گفت و گو با خبرنگار ندای هرمزگان افزود: درخواست افزایش قیمت از سوی مرغ فروشی ها، خودداری از خرید مرغ و تعطیلی برخی از مغازههای این صنف را در پی داشت که ما این افزایش قیمت را قبول نداشتیم.
وی با بیان اینکه بنابراین برای تامین نیاز بازار، مرغ منجمد را در فروشگاههای زنجیرهای توزیع کردیم، تصریح کرد: هم اکنون مشکل کمبود مرغ رفع شده و کمبودی در بازار احساس نمیشود.
جامعی در پایان بیان کرد: روزانه ۱۰۰ تن مرغ گرم در استان هرمزگان توزیع میشود که پاسخگوی نیاز شهروندان می باشد.
نوسانات قیمت جوجه یکروزه باعث افزایش قیمت مرغ زنده هم شده است
معاون مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان هرمزگان هم اظهار داشت: به تدریج قیمت نهاده ها هم کمی افزایش داشته و واحدهای مرغدار گوشتی نهاده هایی که دریافت می کنند معمولا از طریق کارخانجات خوراک دام و طیور بصورت دام فرموله تحویل می گیرند و در واحدهای پرورشی استفاده می کنند.
علیرضا زرگرنیا ادامه داد: در حال حاضر با توجه به ذرت و سویای دولتی که سویا برای هر کیلوگرم 16هزار و 300تومان در مبادی ورودی تولیدی کشور می باشد و ذرت هم 11هزار و 700تومان که با یکسری اقلام دیگر شامل مکمل های معدنی و ویتامین و… ترکیب می شود و تبدیل به خوراک کامل می شود که الان بطور میانگین قیمت هرکیلو بین 19 تا 20هزارتومان است.
وی افزود: نواسانات قیمت مرغ بیشتر به عرضه و تقاضا مربوط می شود و نقش مهمی دارد که از استان های همجوار فارس، کرمان، بوشهر و یزد و سیستان بلوچستان تاثیرگذار است و به این استان ها صادرات و واردات صورت می گیرد زیرا کمبودهایی که مشاهده می شود از استان هرمزگان مرغ ارسال می گردد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از دلایلی که قیمت مرغ زنده روند افزایشی پیدا می کند، در واقع نوسانات قیمت جوجه یکروزه است زیرا در این دوماه گذشته قیمت جوجه یکروزه افزایش داشته و قبلا 15 تا 16هزارتومان بوده اما اکنون به 25 تا 27هزارتومان رسیده است.
معاون مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان هرمزگان اضافه کرد: در این دوماهه حدود 10هزار تومان به ازای هر قطعه جوجه یکروزه افزایش داشته است و همچنین 70درصد هزینه های جاری مرغداری ها، افزایش هزینه های خوراک و جوجه یکروزه است زیرا مرغداری ها علاوه بر آن، هزینه های تامین آب و برق و دستمزد کارگر و … را دارند.
زرگرنیا تصریح کرد: در مجموع 348 واحد مرغداری در استان هرمزگان دارای پروانه هستند که از این تعداد 304 واحد فعال می باشند و واحدهای فعال استان هرمزگان از طریق سامانه جوجه ریزی می کنند و با این تعداد واحدها تقریبا نیاز مردم استان به مرغ گرم را می توانند تامین کنند.
وی با اشاره به اینکه شدت نظارت ها می تواند سواستفاده ها را به حداقل برساند، عنوان کرد: حمایت های دولت از بخش خصوصی نیز شامل رایزنی در صورت بروز اخلال در تامین سوخت، تامین تسهیلات دولتی و رفع مشکلات سرمایه در گردش، تسهیلات تجهیز و نوسازی واحدها، تامین نهاده های دامی براساس سرانه به ازای هرقطعه جوجه در سامانه بازارگاه به قیمت ارز نیمایی و راه اندازی دوباره واحدهای غیرفعال می باشد که البته در طول 3سال اخیر 25واحد مرغداری به چرخه تولید بازگشتند.
معاون مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی هرمزگان در پایان با بیان اینکه بطور میانگین به ازای هر کیلوگرم مرغ گرم زنده 2کیلو نهاده تامین می شود، اظهار داشت: سازمان جهادکشاورزی به دلیل اهرم های حمایتی که در اختیار دارد، حداکثر تلاش خود را می کند که حمایتی که در توان دارد از تولیدکننده داشته باشد.
تشکیل 135 پرونده تخلف در تعزیرات برای مرغ فروشی های هرمزگان
طبق اخبار رسیده از واحد رایانه اداره کل تعزیرات حکومتی استان هرمزگان در راستای آمار نظارت ها بر مرغ فروشی های سطح استان، از اسفندماه 1401 لغایت خردادماه سال جاری، 103 اکیپ گشت مشترک با دستگاههای نظارتی شامل فرمانداری، دادستان، بسیج، جهادکشاورزی، صمت، دانشگاه علوم پزشکی و دامپزشکی انجام شده است.
این واحد اعلام کرده است، همچنین از 261 واحد صنفی بازرسی و 135 پرونده به ارزش تخلف 2/554/067/233ریال تشکیل گردیده و نیز 128پرونده با میزان محکومیت و جزای نقدی صادره به ارزش 14/481/902/930ریال رسیدگی و مختومه شده است.