
حسین تهرانی
ابر و باد و مه و خورشید گویا برای یک بار هم که شده دست به دست هم دادند تا لایحه ای را که دولت وفاق مسعود پزشکیان ساخته و پرداخته اش کرده بود، در مجلس شورای اسلامی، با 205 رای موافق به تصویب برسد و لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی سرو شکلی رسمی تر پیدا نماید و منتظر نظر نهایی شورای نگهبان برای اجرا باشد!
تصویب این لایحه در حالی صورت گرفت که بحث های مربوط به محدودیت های ایجاد شده در زمینه اینترنت آزاد و مطرح شدن اینترنت طبقاتی هم چنان محل بحث بوده در حالی که بسیاری از صاحب نظران رسانه ای و سیاسی از دولت انتظار داشتند تا به شکلی جدی به این مسایل اختلاف انگیزو دور از انتظاراتشعارهای رییس جمهور خاتمه دهد.
فضای مجازی و نشر اخبار و اطلاعات در آن از سوی کاربران طی سال های اخیر اگر چه در مواردی با مشکلاتی همراه بوده، اما در بسیاری از مواقع، موجب تابیده شدن نور بر تاریکخانه ها نیز بوده و معضلاتی چون حقوق های نجومی، املاک نجومی، اراضی ازگل و بسیاری دیگر از نارسایی ها از دل همین فضای مجازی و شبکه های اجتماعی پدیدار شده و سرچشمه های فساد و رانت خواری مسدود شده اند وبه نظر
می رسد به نوعی این لایحه درصدد جلوگیری از افشاگری های درستی است که مردم خواهان اعلام آن هستند و از کلمه نامفهوم و تفسیربردار « محتوای خبری خلاف واقع» ،مدافع مافیایی است که پیوسته سعی در سرکوب رسانه هاداشته اند.
در عین حال، 2 فوریت این لایحه در حالی با سرعت و بدون بررسی آرا و نظرات صاحب نظران به تصویب رسیده که برای مقابله با تخلفات رایانه ای و رسانه ای ، قوانین مختلف و بازدارنده متعدد و مختلفی، پیش از این به تصویب رسیده و تصویب قوانین جدید، نه تنها گره ای از مشکلات نمی گشاید بلکه موجب تداخل هر چه بیش تر نیز می شود و برهمین مبنا، باید از دولت محترم پرسید که اصولا چه نیازی به تصویب چنین لایحه ای بوده است؟
و چرا باید پیاپی، قانون پشت قانون برای نامفهوم تر کردن واژه های قانونی اضافه کرد!
به باور عموم صاحب نظران و کارشناسان سیاسی و رسانه ای، دسترسی آزاد به اطلاعات و گردش آزاد اطلاعات پیش شرط توسعه و در عین حال ضامن سلامت دولت ها ست .
تصویب این لایحه آن هم بدون بررسی همه نظرات با اصول شفافیت ناسازگار بوده و این شایبه را ایجاد می کند که هدف از تصویب آن، نه مبارزه با اخبار جعلی بلکه کنترل و تحدید جریان آزاد اطلاعات
می باشد و به همین دلیل ضروری است تا دولت وفاق و شخص رییس جمهور تدبیری شایسته برای اصلاح وضعیت پیش آمده در روشن کردن مفاهیم،کلمات و سازگاری آن با آزادی مطبوعات اتخاذ نماید چرا که در غیر این صورت، مرجع اصلی اخبار و اطلاعات از داخل به خارج از کشور انتقال می یابد و آن گاه ، اطلاعات و اخبارراست و دروغ چون آواری بر سر افکار عمومی داخل فرو خواهد ریخت و آثار و نتایج سوء این امر غیر قابل پیش بینی و کتمان خواهد بود.
