?…… ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
با کمیاب شدن روغن های خوراکی، مسئولان برنامه ریزی های لازم برای فعال کردن خط تولید روغن نباتی و عرضه آن در سطح بازارها را انجام دادند.
به گزارش خبرنگار ندای هرمزگان، روغن نباتی حیات هرمزگان با خط تولید سالانه 31هزارتن روغن در مدار فعالیت قرار گرفت و در بازار و مراکز فروش توزیع شد.
در این بین دستگاه های نظارتی هم تلاش کردند تا با نظارت های خود بر روند تولید و توزیع این کالای ضروری تسریع شود.
حالا مدتی از این تولیدات می گذرد و کارخانه حیات هرمزگان هم با قدرت بر تولیدات خود می افزاید اما برخی از مردم طی روزهای اخیر اعلام کردند که این محصول درهنگام طبخ غذا از بوی نامطبوعی می دهد.
به همین منظورموضوع را ازمعاونت غذا و دارودانشگاه علوم پزشکی استان و همچنین اداره کل استاندارد هرمزگان پیگیری کردیم که آنها اعلام داشتند این کالا را مورد آزمایش قرار داده و کاملا مورد تایید است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در این زمینه گفت: در پاسخ به پیگیری های خبرنگار این روزنامه اعلام کرد؛ در خصوص نظارت بر توليد و كيفيت روغن حيات هرمزگان و كليه واحدهای توليدی در استان، با توجه به اينكه يكی از رسالت هاي اين معاونت پايش و نظارت بر فعاليت واحدهای توليدی در استان و به تبع آن صدور مجوزهای بهداشتی مربوطه است، قطعا این كارخانه در اين زمینه مستثنی نمی باشد.
دکترغلامعلی جاودان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان داشت: با توجه به موضوع بوی نامطبوع روغن توليد شده توسط كارخانه مذكور، بازرسی و نمونه برداری از محصولات توليدی كارخانه به طور مستمر انجام شد و نتايج آزمايشگاهی دال بر انطباق با كليه استانداردها است.
وی افزود: همچنين جهت پيگيری این موضوع، با روغن توليدی كارخانه مذكور، كارشناسان در محل معاونت غذا و دارو، اقدام به طبخ غذا و سرخ كردن با روغن حیات را انجام داده كه نتيجه آن برعدم وجود طعم و بوی نامطلوب درهنگام پخت و پز است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اظهارداشت: آخرين دوره ای كه نظارت و آزمايش های لازم بر روی روغن توليدی كارخانه انجام شده است، ششم و بیستم دی ماه سال جاری بوده كه نتايج حاكی از انطباق با استانداردهای مربوطه است.
جاودان خاطرنشان کرد: همچنین با توجه به اينكه ملاک هرگونه اقدامی از سوی اين معاونت در خصوص واحدهای توليدی در استان، نتايج بازرسی های مستمر و به تبع آن نمونه برداری از محصولات توليدی كارخانجات است، قطعا هرگونه عدم انطباقی پيگيری های لازم را از سوی اين معاونت در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: صدور پروانه ها و مجوزهای بهداشتی جهت كارخانجات و كارگاه های توليدی مطابق با ضوابط و دستورالعمل های سازمان غذا و دارو توسط معاونت غذا و دارو صورت می پذیرد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تصریح کرد: با توجه به شرايط صدور مجوز برای توليد يک محصول غذايی، اين معاونت اقدام به بازديد از محل و تجهيزات توليد ومطابقت آن با ضوابط فنی و بهداشتی اختصاصی محصول نموده و در صورت تاييد نهايی صدورمجوزهای بهداشتی در آخرين مرحله انجام خواهد شد.
مدیرکل استاندارد هرمزگان هم در پاسخ به سوال بوی نامطبوع روغن حیات گفت: بر اساس استاندارد و معیارهای تعریف شده توسط سازمان ملی استاندارد بازرسی می کنیم و نمونه برداری و آزمون می کنیم و براساس معیارهای استاندارد اظهار نظر می کنیم.
عیسی باقرزاده همایی در گفت و گو با خبرنگار ندای هرمزگان افزود: در رابطه با روغن نباتی حیات هرمزگان هم همین ضوابط و مقررات برقرار است و مرتب از این واحد تولیدی بازرسی می شود و نمونه برداری می شود و
نمونه ها برای آزمون ارسال می شود.
وی اظهارداشت: پس از انجام آزمون ارزیابی می شود و اگر مشکلی داشته باشد بر اساس قوانین به واحد تولیدی اطلاع رسانی می شود و برابر ضوابط با واحد تولیدی برخورد لازم صورت می گیرد.
مدیرکل استاندارد هرمزگان بیان داشت: بنابراین اگر کسی می خواهد در رابطه با کیفیت روغن اظهارنظر کند باید مطالبق با اصول استاندارد نمونه برداری کند و به آزمایشگاه هایی که مورد تایید سازمان ملی استاندارد است و در استان هم حضور دارند ارسال کند و براساس نتایج آزمون انجام شده در مراکز تایید صلاحیت شده در رابطه با کیفیت این روغن اظهارنظر کند.
باقرزاده همایی ادامه داد: با سلیقه فردی نمی توانیم در مورد کیفیت کالایی اظهارنظر کرد و ملاک عمل همه ما استاندارد ملی ایران در مورد انواع
روغن ها است.
وی اضافه کرد: مورد دیگر اینکه واحدهای تولیدی که متقاضی دریافت نشان استاندارد می شوند باید سه مرحله را سپری کنند و رعایت کنند.
مدیرکل استاندارد هرمزگان خاطرنشان کرد: ابتدا واحد تولیدی فرایند را به گونه ای انجام دهد و تجهیزات را به گونه ای به کار بگیرد که توان تولید کالای استاندارد رو داشته باشد.
باقرزاده همایی ابرازداشت: دوم اینکه سیستم کنترل کیفیت شامل، آزمایشگاه و مدیر کنترل کیفیت که فرد متخصص در حوزه مرتبط است در کارخانه استقرار پیدا کند و به صورت مرتب و ادواری براساس ضوابط تولید کالا و استانداردهای مربوطه مرتب نمونه برداری از خط تولید انجام دهد و آموزن بگیرد.
وی اذعان کرد: سوم اینکه در نمونه برداری هایی که ما انجام می دهیم و ارسال می کنیم به آزمایشگاه برای تعیین صلاحیت های لازم برای اینکه آن کالا مطابقبا استانداردهای ملی کالا باشد و در صورتی که هر سه پارامتر در واحد تولیدی حاکم باشد ما اجازه استفاده ازعلامت استاندارد را بر روی کالا می دهیم.
به گفته مدیرکل استاندارد هرمزگان، کارخانه روغن حیات هم در مورد محصولات دارای نشان استاندارد این فرایند را طی کرده است.
باقرزاده عنوان کرد: همانطور که براساس معیارها در واحدهای تولیدی دیگر نظارت می کنیم بر این کارخانه هم نه تنها نظارت ها کمتر نشده بلکه افزایش هم یافته است زیرا هم محاکم قضایی و دادستان بندرعباس و هم کارگروه رفع موانع تولید استان تاکید داشته اند که نظارت کامل تری را بر این محصول داشته باشیم و این بازرسی ها به صورت مرتب انجام می شود و نمونه برداری ها صورت می گیرد.
وی یادآورشد: تاکنون آزمایش هایی که انجام شده نشان می دهد که این محصول به لحاظ کیفیت مشکلی ندارد و مورد تایید استاندارد است.
مدیرکل استاندارد هرمزگان گفت: درارتباط با اینکه برخی از مردم اظهار داشتند که این روغن دارای بوی نامطبوع است باید بگویم که مردم مختارند هر محصولی را که با سلیقه آن ها همخوانی دارد خریداری کنند.
باقرزاده افزود: ما نمی توانیم به مردم بگوییم که چه برندی را خریداری کنید و فقط ارزیابی کیفیت استاندارد وظیفه ماست.
وی بیان داشت: ضمن اینکه باید به این نکته هم توجه داشته باشید استاندارد معیارهایی را تعریف کرده و آن ها ملاک عمل ماست و احتمال دارد در بعضی از معیارها سطح کیفیت یک کالایی بالاتر از حد استاندارد هم باشد و ما موظف هستیم اگر حداقل های استاندارد رعایت کند در هر کالایی اجازه استفاده ازعلامت استاندارد به آن داده شود.
مدیرکل استانداردهرمزگان ادامه داد: ممکن است کیفیت محصولی بهتر از محصولی دیگر باشد اما دلیلش این نیست که از استانداردهای لازم برخوردار نباشد و یا غیراستاندارد باشد.
وی تاکید کرد: معیارما استاندارد ملی ایران است و اگر کالایی این استانداردها را رعایت کرد و ما اجازه استفاده ازعلامت استاندارد را به این کالا می دهیم.
مدیرکل استانداردهرمزگان تصریح کرد: درسطح بازار سطح کیفیت کالاها متفاوت از یکدیگراست و به طورمثال، گوشی موبایلی از کیفیت بالاتری نسبت به بقیه برخورداراست آیا می توان گفت استانداردهای لازم را ندارد؟
باقرزاده همایی اظهارداشت: نکته دیگر اینکه معمولا بر روی مواد غذایی یا هر نوع کالای دیگری یک نشانه گذاری وجود دارد که شناسنامه کالا محسوب می شود.وی اضافه کرد: مردم وقتی که کالایی را خریداری می کنند باید حتما به شناسنامه کالا دقت لازم را داشته باشند و برای اینکه این کالا را در چه شرایطی نگهداری و استفاده کنند.مدیرکل استاندارد هرمزگان خاطرنشان کرد: تاریخ تولید و انقضای این کالا و اینکه از چه اجزایی تشکیل شده و نشانه گذاری و اجزایی که وجود دارد آیا با سلیقه مصرف کننده و ساختار بدنی مطابقت دارد یا ندارد.باقرزاده ابرازداشت: به طورمثال، فردی که بیماری چربی خون دارد نباید ماست پرچرب استفاده کند زیرا براساس میزان درصد چربی که بر روی کالا نوشته شده، موجب افزایش بیماری می شود و درنتیجه مردم باید کالاهایی را انتخاب کنند که با بدن و ذائقه شان مطابقت داشته باشد.
وی اضافه کرد: پیشنهاد می دهم قبل از اینکه کالایی خریداری کنید به نشانه گذاری کالا دقت لازم را داشته باشید و اینکه اگر کالا دارای علامت استاندارد ملی ایران است در زیر و یا کنار این علامت کد 10رقمی درج شده که خریدار می تواند برای اطمینان از اینکه علامت واقعی هست و جعلی نیست این کد را به سامانه پیامکی 10001517 ارسال و نتیجه را دریافت کند.
مدیرکل استاندارد هرمزگان در ادامه گفت: اگرکالایی منقوش به علامت استاندارد ملی ایران شده باشد و نشان استاندارد آن هم دارای اعتبار باشد، قطعا آن کالا حداقل های استاندارد را رعایت کرده است.
باقرزاده همایی افزود: همکاران ما هم علاوه بر نظارت بر تولید برعرضه هم نظارت دارند و از سطح بازار هم خریداری و نمونه اش آزمون می شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر نمونه هایی هم که از سطح بازار خریداری می شود مطابق با سطح استاندارد نباشد، با کارخانه برخورد می کنیم و مجوز استاندارد را براساس ضوابط و مقررات پس گرفته می شود.
مدیرکل استاندارد هرمزگان بیان داشت: این اطمینان را به مصرف کننده می دهیم که ما در تولید این کارخانه و سایر واحدهای تولیدی که تحت پوشش ما قرار گرفته اند نظارت داریم و اگر کسی کالایی را تولید کند و منقوش علامت استاندارد باشد ولی کالایش از کیفیت های لازم برخوردار نباشد، مصرف کننده می تواند از آن واحد تولیدی شکایت کند و براساس قوانین اگر حقی ضایع شده یا آسیبی رسیده باشد باید کارخانه جوابگوی مردم باشد.
باقرزاده عنوان کرد: کالاهایی که در کارخانه های مجاز استان تولید می شود و مشمول استاندارد اجباری هستند وظیفه داریم براساس معیارها و استانداردها بر آن ها نظارت کنیم.
وی یادآورشد: آخرین بررسی ها از روغن حیات هرمزگان در شانزدهم بهمن ماه سال جاری بوده است که نمونه برداری های لازم در حال انجام و برای آزمون به آزمایشگاه های خارج از استان هم ارسال شده است.
مدیرکل استاندارد هرمزگان افزود: بخشی از آزمون ها در این استان صورت می گیرد اما برای اطمینان از برخوداری این کالا به منظور استانداردهای لازم به آزمایشگاه های خارج از استان ارسال شد.
باقرزاده بیان کرد: نظارت ها بر واحد تولیدی روغن حیات هرمزگان اینقدر سفت و سخت بوده که آن واحد به این موضوع اعتراض کرده است.
وی اظهارداشت: اداره استاندارد حتی برروغن های دیگری هم که در خارج از استان تولید و به هرمزگان صادرمی شود، نظارت دارد و در صورت داشتن اعتبارات لازم با هزینه اداره خریداری می شود و به آزمایشگاه ها ارسال می کنیم.مدیرکل استاندارد هرمزگان گفت: کنترل ما محدود به تولیدات استان نیست همکاران ما سالیانه بیش از 10هزار بازدید را از مراکز عرضه کالاها انجام می دهند که از ابتدای امسال تاکنون حدود 6هزار بازدید را از سطح بازارهای استان داشته ایم.
باقرزاده خاطرنشان کرد: همچنین اگر کالایی علامت استاندارد نداشت توقیف کرده اند و صحه گذاری هم صورت گرفته که بر روی کالاها علامتی جعلی نباشد.وی یادآورشد: نظارت ما بر تولید، تمرکز، عرضه و فروش است طبق نظارت تعریف شده برنامه ریزی کرده ایم و انجام می دهیم.
مدیرکل استاندارد هرمزگان اذعان داشت: من چیزی از بوی بد روغن حیات هرمزگان نشنیده بودم ولی شخصا از خط تولید روغن در کارخانه بازدید داشته ام اما بنده متخصص آزمایشگاه نیستم و کالا را برای آزمون به آزمایشگاه ارسال می کنیم.باقرزاده افزود: در بازدیدی که من داشته ام مشکلی را ندیدم و حتی با مسئولان کارخانه روغن حیات مذاکره کردم و گفتم خواهشمان از مصرف کننده این است که مطابق با نیازشان از کالا استفاده کنند.
وی، از مردم خواست تا به نکته های درج شده بر روی روغن نباتی حیات توجه داشته باشند به اینکه روغن های سرخ کردنی به حرارت بیشتری و روغن های خوراکی دمای کمتری را نیاز دارد.
مدیرکل استاندارد هرمزگان در پایان سخنانش گفت: اگرهرفردی یا رسانه و نهاد نظارتی دیگر نمونه برداری کند و نتایج را به اداره استاندارد استان اطلاع دهد استقبال می کنیم و قطعا بررسی های لازم صورت می گیرد اما اکنون طبق نظارت های ما این کالا از حداقل استانداردهای لازم برخوردار است.