اداره کل غله: عدم آگاهی از اجرای طرح، موجب نارضایتی نانوایی ها شده است
ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
بر مبنای مرحله اول طرح هوشمندسازی یارانه نان، مقرر گردید کلیه واحدهای نانوایی کشور به دستگاه نانی نو(کارتخوان هوشمند) تجهیز شوند و در مرحله دوم که در استان قزوین به صورت پایلوت اجرایی شد و برخی استانهای دیگر هم وارد فاز اجرایی شدند، تغییر در نحوه تخصیص سهمیه آرد به نانواییها اتفاق افتاد، به این صورت که سهمیههای آرد به صورت شناور و بر مبنای عملکرد کارتخوانهای هوشمند به نانوایان تعلق می گیرد.
به گزارش ندای هرمزگان، به گفته مسئولان مربوطه، دلیل اجرای طرح عرضه نان فقط با کارت بانکی و کارت خوانهای نصب شده در واحدهای نانوایی، جلوگیری از قاچاق گندم و آرد توسط افراد سودجوست.
روش اجرای هوشمندسازی فروش نان به این شکل است که دولت به نانواییها آرد را به قیمت آزاد میدهد، اما در ازای فروش نان به نانوایی یارانه میدهد.
قیمت نان در این طرح هیچ تغییری نمیکند و محدودیتی هم در تعداد خرید نان وجود ندارد.در این طرح با نصب کارتخوانهای مخصوص، مردم پول نانی را که خریدهاند به قیمت یارانهای پرداخت میکنند و مابهالتفاوت قیمت تا نرخ آزاد را دولت به حساب نانواییها واریز میکند.
طی روزهای اخیر شهروندان از کمبود نان و معطل ماندن در صف های طولانی گلایه کردند که به همین منظور برای بررسی بیشتر این مشکل ابتدا به نانوایی های سطح شهر بندرعباس مراجعه کردیم تا علت را جویا شویم.
تعدادی از نانوایان سطح شهر بندرعباس با ابراز نگرانی از کاهش سهمیه آرد اعلام کردند: اجرای طرح توسط شرکت نانی نو باعث شده که سهمیه آرد از سال جدید به شدت کاهش یابد و اگر این روند ادامه پیدا کند نانوایی های بیشتری به ناچار باید مغازه های خود را تعطیل کنند زیرا دیگر آردی برای پخت نان وجود ندارد.
لازم بذکر است، روزنامه ندای هرمزگان مشکلات نانوایی ها را با مراجعه به دستگاههای مربوطه از قبیل فرمانداری و معاونت امور اقتصادی استانداری هرمزگان پیگیری کرد اما تا این لحظه هیچگونه پاسخی دریافت نشده است.
اجرای طرح نانی نو، محدودیت ها و مشکلات نانوایی ها را دوچندان کرد
یکی از نانوایی های شهر بندرعباس در گفت و گو با خبرنگار ندای هرمزگان بیان کرد: انتقادی که بر اجرای طرح نانی نو وارد است، نقدی پرداخت کردن هزینه نان توسط مردم است مثلا اگر فردی برای نان نذری یا مراسم تعداد زیادی نان بخواهد سفارش دهد باید ابتدا شماره کارتش در گزینه کسب و کار سامانه تعریف شده باشد و یا ثبت نام کند که چون این موضوع اجتناب ناپذیر می باشد در نهایت افراد از خرید نان هم منصرف می شوند و درشامد و میزان پخت هم به نسبت کاهش می یابد.
رئیسی افزود: در دوره ی 10 روزه، 163کیسه آرد 40 کیلوگرمی سهمیه داشتم که در دوره 10روزه دوم به 76 کیسه رسیده در صورتی که دوره های قبلی 99 کیسه بوده است و با این روند سهمیه گذاری برای نانوایی بنده به سختی می توانم پاسخگوی احتیاجات کالای مورد نیاز شهروندان باشم.
این نانوایی با اشاره به اینکه نگهداری نیروی کار و هزینه های بالای تولید و پخت نان را به سختی تحمل می کند، اذعان داشت: حالا بنده یا باید قانون ساعت پخت نان را نقض کنم و یا اینکه به حرف شرکت نانی نو عمل کنم و اگر یکسره در طول روز پخت داشته باشم سهمیه آرد به قدری کاهش یافته که به نصف روزهم نمی رسد.
این نانوا با اشاره به اینکه اجرای طرح نانی نو محدودیت ها و مشکلات نانوایی ها را دوچندان کرد، گفت: اگر طبق قانون سه وعده زمان در طول روز نان پخت کنم آرد کم دارم و شب نمی توانم پخت داشته باشم و اگر هم پخت نداشته باشم بازرسان مراجعه کرده و بنده را جریمه می کنند در صورتی که مقدار آرد تعیین شده اینقدر کم هست که در همان ساعات اولیه تمام می شود.
وی با اشاره به اینکه نان لواش پخت می کند و استقبال از این نوع نان در استان هرمزگان نسبت به سایر استان ها بیشتر است، گفت: بنده بارها در خصوص مشکلاتم به مسئولان مربوطه مراجعه کردم، اما در نهایت هیچکدام نتوانستند به بنده پاسخ دهند که باید چیکار کنم، آیا ساعت پخت را رعایت کنم که جریمه نشوم یا اینکه طبق میزان سهمیه آرد تعریف شده توسط شرکت نانی نو عمل کنم که در این صورت باز هم نمی توانم پاسخگوی تامین نان شهروندان باشم.
رئیسی بیان داشت: از سویی دیگر 40روز است که گزینه کسب و کار در سامانه نانی نو قطع می باشد، که به همین دلیل نتوانستم کارت های خرید افرادی که تعداد نان بیشتری از نانوایی ام می خرند را در این سامانه ثبت کنم و افراد هم از خرید عمده منصرف می شدند.
وی خاطرنشان کرد: قاچاق از طریق نانوایی ها صورت نمی گیرد و چون دولت می خواهد با اجرای این طرح جلوی قاچاق گرفته شود، بهتر است هزینه یارانه آرد برای نانوایی ها را به بین سرپرستان خانوار تقسیم کند و در نتیجه به نانوایی ها آرد به نرخ آزاد بدهد و مردم هم خودشان انتخاب کنند که چه تعداد و چه نوع نانی را براساس نیازشان خریداری کنند.
رئیسی با گلایه از اینکه هزینه های نانوایی ها از قبیل دستمزد کارگران، آب، برق و… افزایش یافته، اما قیمت های مصوب شده نان همچنان به نرخ دلار 11هزار تومان تعیین شده است، گفت: با این میزان افزایش هزینه ها به سختی توانستیم سرپا باشیم که پیشنهاد می کنم دولت اختیارات لازم را برای اجرای طرح نانی نو به مسئولان استانی بدهد که براساس مشکلات استانی تصمیم گیری ها صورت گیرد.
عدم آگاهی از اجرای طرح، موجب نارضایتی نانوایی ها شده است
در همین راستا مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان نیز در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ندای هرمزگان بیان داشت: در خصوص کم شدن سهمیه واحدهای نانوایی از زمانی که طرح هوشمندسازی یارانه نان در اسفندماه 1401 که اجرا شد مقرر گردید که براساس عملکرد پخت نان توسط نانوایی ها، میزان سهمیه آرد به آنها اختصاص یابد.
عبدالله رضایی ادامه داد: یکی از نقدهایی که به اجرای این طرح وارد است، عدم استقرار شرکت نانی نو در استان هاست که دسترسی و عملکرد مسئولان استانی و نانوایان را برای رفع مشکلات غیرممکن کرده است و اگر با قطعی سامانه روبرو شویم عملا کاری از دست مدیران استانی بر نمی آید زیرا شرکت نانی نو در تهران فعالیت دارد.
وی افزود: همچنین باید این را در نظر داشت که مردم استان هرمزگان هنوز برای مراودات اقتصادی کوچک و خریدهایشان حتی در حمل و نقل عمومی هم از پول نقد استفاده می کنند و نانوایی ها برای پذیرش و قانع کردن کارت های بانکی به جهت پرداخت هزینه نان با مشکلات زیادی در این زمینه روبرو هستند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان ابراز داشت: موانع دیگری که در این زمینه وجود دارد، مدت زمان طولانی برای ثبت کارت بانکی نانوایی ها با مراجعه به فرمانداری هر شهر برای نامه نگاری و ثبت و فعال کردن گزینه کسب و کار در سامانه نانی نو می باشد که اگر سامانه قطع شود مشکلات بیشتری در عملکرد پخت نان نانوایی ها بوجود می آید.
رضایی خاطرنشان کرد: هر نانوا روزانه می تواند تا سقف 300 هزارتومان از طریق دستگاه کارتخوان مستقر در مغازه اش، نان بفروشد و اگر بخواهد فروش بیشتری داشته باشد باید کارت بانکی مورد نظر را به اتحادیه و فرمانداری معرفی و در سامانه ثبت شود.
وی گفت: طرح ملی نانی نو طرح خوبی است اما با پیگیری هایی که انجام دادیم به دلیل اینکه زیرساخت های و اطلاع رسانی ها قبل از اجرای طرح آماده نشده بود، همه استان ها با چنین مشکلاتی روبرو شده اند.
وی ادامه داد: قبلا نظارت بر نانوایی ها بسیار سخت بود و بعضا آرد به استان های دیگر قاچاق می شد که با اجرای طرح ملی هوشمندسازی یارانه نان این مشکلات کاهش یافت و قابل کنترل شد اما به دلیل عدم آگاهی دقیق و به موقع نانوایی ها، گلایه های بسیاری از نحوه اجرا در استان ها وجود دارد.
رضایی اظهار داشت: در استان هرمزگان شاطر سنتی ثابت نداریم و به همین دلیل ماندگار نیستند و معمولا پس از مدتی از استان مهاجرت می کنند.همچنین یکی از دلایلی که کیفیت نان کاهش می یابد، نحوه پخت نان در هوای گرم می باشد که باید از یخ و آب سرد برای ایجاد خمیر استفاده شود اما برخی از نانوایی ها این تخصص را ندارند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان اضافه کرد: اکنون مشکل تامین آرد در هرمزگان وجود ندارد اما براساس سهمیه ای که سامانه نانی نو به نانوایی ها اختصاص می یابد، آرد توزیع می شود.
رضایی با تایید اینکه سهمیه آرد تعداد زیادی از نانوایی های هرمزگان از طریق سامانه نانی نو براساس میزان عملکردشان، کاهش یافته عنوان کرد: عدم اطلاع رسانی به موقع و آگهی نانوایی ها باعث کمبود آرد در این صنف شده است که امیدواریم با رفع مشکلات و آموزش به نانوایی ها از طریق دستگاههای مربوطه مشکلات کمتر شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر 6 کارخانه آرد در شهرهای بندرعباس، حاجی آباد، میناب و رودان وجود دارد و میزان سهمیه آرد یارانه ای نوع یک 14هزار و 400 تن بوده و آرد نوع دوم (نان های سنگک، بربری و روغنی و…) و نوع سوم شامل فانتزی و نان های حجیم با 1700تن سهمیه گندم، نوع ششم قنادی ها حدود 200 تن و آزاد است.
وی گفت: همچنین خرید تضمینی گندم داخلی از کشاورزان از ابتدای فروردین ماه امسال آغاز شده و تا پایان خردادماه سال جاری ادامه دارد و تاکنون حدود 45 هزار تن گندم خریداری شده است که پیش بینی می شود تا 55هزارتن هم خریداری شود، اما هنوز به پرداختی نداشته ایم اما بزودی پرداخت خواهد شد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان در پایان اذعان داشت: عملیات خریداری گندم از کشاورزان در 14 مرکز خرید در شهرهای بندرعباس، میناب، هشتبندی، رودان، زیارتعلی، حاجی آباد، پارسیان و بستک صورت می گیرد.
ایرادات سامانه نانی نو در استان قابل حل نیست، باید برای رفع مشکلات نماینده کشوری حضور داشته باشد
رئیس اتحادیه صنف نانوایان شهرستان بندرعباس هم در گفت و گو با ندای هرمزگان بیان کرد: همیشه وقتی طرحی بخواهد اجرا شود اشکالات و ایراداتی دارد و در حال حاضر حدود چندین ماه است که طرح هوشمندسازی یارانه نان توسط شرکت و سامانه نانی نو در سراسر کشور در حال اجراست که امیدواریم با تلاش مسئولان مربوطه کشوری و استانی این مشکلات برطرف شود.
حسین مهرنوش در این رابطه افزود: نه تنها در استان هرمزگان بلکه در نانوایی های سراسر کشور با مشکلاتی در خصوص اجرای این طرح روبرو هستیم یکی اینکه اختلاف وزن چانه های نان در استان ها با استان تهران با نرخ های مختلف وجود دارد که متاسفانه مطابقت ندارد و تراکنش ها تفاوت داشته باشد و نانواها نسبت به وزن چانه نان در سامانه بدهکار می شوند که این موضوع علت بخشی از کسر سهمیه همکارانم در استان و کشور می باشد.
وی گفت: به دلیل اینکه در اواخر سال این طرح آغاز شد، با فرارسیدن ایام ماه مبارک رمضان و عید نوروز و تعطیلی، کاهش ساعت پخت نان و شروع مرخصی ها همراه بود که باعث شناور شدن سهمیه های آرد نانوایان در کشور و استان هرمزگان شد و طبیعی هست که پخت هم کاهش می یابد و این موضوع سهمیه آرد را به شدت کاهش داد.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان شهرستان بندرعباس ادامه داد: بنا بر مصوبه کارگروه آرد و نان مقرر گردید که پول نقد از مردم دریافت نشود اما از سویی دیگر اعلام شد مردم هم نباید دست خالی از نانوایی ها برگردند و تا سقف 300هزار تومان در روز نانوا می تواند تراکنش بانکی داشته باشد.
مهرنوش اظهار داشت: جلساتی به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد که نانوایی ها در جریان چگونگی اجرای طرح قرار بگیرند، اما متاسفانه بسیاری از آنها هنوز اطلاعات دقیقی از این سامانه ندارند و به همین دلیل علاوه بر کاهش سهمیه آرد و عدم ثبت میزان عملکرد، با مشکلات بسیار دیگری روبرو هستند، که تقاضا داریم جلسات بیشتری برای آگاهی و آموزش و رفع موانع نانوایی ها برگزار شود.
وی عنوان کرد: مسئولان استانی نمی توانند جواب قانع کننده ای به صنف نانوایی ها بدهند زیرا این طرح بصورت سراسری از تهران در حال اجراست و مشکلات استانها نمی تواند بطور دقیق به اطلاع مسئولان کشوری رسیده شود و درخواست داریم که یک نماینده در هر استان برای رسیدگی بموقع به مشکلات نانواها حضور داشته باشد.
وی تصریح کرد: نذورات نان چون درسامانه تعریف نشده، نانوایی ها را با مشکلات زیادی روبرو کرده است و باید فرد با مراجعه به سامانه نسبت به تعریف کارت بانکی خود و ثبت درخواست برای پرداخت هزینه نان اقدام کند که عموما این کار را انجام نمی دهند.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان شهرستان بندرعباس خاطرنشان کرد: از سویی دیگر عدم آگاهی ها نانوا و اصرار به پرداخت پول نقد توسط مردم به دلیل عدم اطلاع رسانی دقیق باعث شده بازرسی هایی که اخیرا اتفاق می افتد منجر به جریمه های زیادی توسط تعزیرات حکومتی شده است که می تواند نانوایی ها را حتی به تعطیلی بکشاند.
مهرنوش با اشاره به افزایش هزینه های جاری نانوایی ها اذعان داشت: 85 درصد هزینه های جاری برای پخت نان برعهده نانواست در صورتی که همه اجناس در صنوف مختلف سالیانه افزایش می یابد اما نرخ نان از سال 1400 تاکنون بیشتر نشده و به قیمت گذشته بفروش می رسد که باید کارگروه آرد و نان استان هرگونه افزایشی را مصوب کند.
به گفته وی؛ هزینه های آب، برق، مواداولیه، افزایش دستمزد هزینه های کارگری، اجاره مغازه، روغن، تخم مرغ و… افزایش داشته اما قیمت نان به همان نرخ سال 1400 می باشد.
وی یادآور شد: نان یکی از اقلام مهم و اساسی مورد نیاز مردم است همه روزانه از آن استفاده می کنند بنابراین مسئولان باید نسبت به رفع موانع و مشکلات سرراه نانوایی ها برای ارائه خدمات بهتر با کیفیت بالاتر، اقدام جدی انجام دهند تا از تولید و کارآفرین حمایت شود.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان شهرستان بندرعباس گفت: چند نرخی شدن آرد می تواند مشکلات را بیشتر کند و باعث تخلف شود و اگر تک نرخی به صورت آزاد باشد، دغدغه ها کاهش می یابد.اگر موانع رفع نشود در نتیجه نانوایی ها رو به تعطیلی می روند و این صنف به مرور زمان از بین می رود و این یک هشداری برای ماست.
مهرنوش افزود: یکی دیگر از معضلاتی که نانوایی ها پس از اجرای این طرح با آن روبرو شده اند، عدم پشتیبانی دستگاه کارتخوانی است که توسط بانک سپه برای نانوایی های سراسر کشور راه اندازی شده زیرا هیچگونه پاسخگویی ندارند و مجبوریم از طریق های مختلف حتی رول کاغذی را از بیرون تهیه کنیم.
وی در پایان گفت: اکنون در شهرستان بندرعباس 440 واحد نانوایی وجود دارد که حدود 423 واحد فعال هستند.