ندای هرمزگان – کاظم گلخنی:
دهستان کوهشاه شمالی، سرزمین محرومی که روی گنج خوابیده است اما مردمانش رنج را تحمل و گذران زندگی می کنند.
منطقه کوهشاه شمالی جاذبه های طبیعی و جنگل های دیدنی و خرمی دارد سرزمینی که وجب به وجبش معادن کرومیت و منگنز و … خودنمایی می کند، دیاری که از لحاظ منابع طبیعی و طبیعت بکر بسیار دیدنی است .
برای سفر به دهستان کوهشاه از شهرستان حاجی آباد عازم شهرستان ارزوییه استان کرمان شدیم موهبت جاده آسفالته استان کرمان تا روستای حسن آباد کوهشاه شمالی ادامه دارد اما این جاده در ادامه خاکی و صعب العبور می شود و به قول عیسی میرزاده رییس شورای روستای چولغان با یک بارندگی راه تردد بیشتر روستاها از جمله گیشاب، شریک آباد، مرزاندر، چولغان، کهن گدار، چاه بنه، گلپرک، رزدر، شیخ عالی و … بسته می شود .
بزرگترین روستای کوهشاه شمالی روستای حسن آباد با پانصد نفر جمعیت است. مشکل اصلی این روستا بروز مشکلات و تعارض تقسیمات کشوری است.
سهراب میرزاده رییس شورای حسن آباد که همسرش دهیار حسن آباد است از این تعارض گلایه مند است.
وی به خبرنگار ندای هرمزگان گفت: از دهه هفتاد شمسی تاکنون ابتدا مسئولان شهرستان بافت و سپس شهرستان ارزوئیه در امور آبی روستا مداخله می کنند و اجازه حفر چاه نمی دهند این در حالی است که برای حفر چاه مجوزهای لازم از منابع طبیعی شهرستان حاجی آباد اخذ کردیم اما با توجه به نظر کارشناس وزرات حومه روستای حسن آباد در تقسیمات سیاسی جزیی از شهرستان ارزوییه کرمان محسوب می شود اما در نقشه منابع طبیعی این منطقه جزیی از شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان است و همین موضوع باعث شده تا به قول میرزاده این ذخیره گاه بزرگ آبی مورد توجه شهرستان کم آب ارزوئیه کرمان قرار بگیرد.
البته همسایگی با شهرستان ارزوئیه کرمان برای کوهشاه شمالی محروم مانده از بدیهی ترین خدمات و زیر ساخت ها چندان بی بهره نبوده و اهالی اکثر روستاهای این منطقه که به دلیل خرابی راه قادر به تردد به شهر سرگز احمدی نیستند از طریق جاده حسن آباد راهی بخش صوغان از توابع شهرستان ارزوئیه کرمان می شوند و امور اینترنتی و مایحتاج خود را تامین می کنند.
سهراب میرزاده رییس شورای روستای حسن آباد در همین پیوند می گوید: در این یک سال که رسانه ها پیگیر مشکلات جاده ای منطقه کوهشاه شمالی بودند فقط چند کیلومتر از جاده از.شهر سرگز احمدی آسفالت شده است .
نکته اینجاست که فاصله روستاهای کوهشاه شمالی با شهر سرگز احمدی حدود ۶۰ کیلومتر است که نیمی از این جاده صعب العبور است به همین خاطر اگر اهالی بخواهند برای پیگیری امور اداری به مرکز بخش یا همان شهر احمدی بروند مجبورند ابتدا به شهرستان ارزوئیه و سپس حاجی آباد و بعد به شهر احمدی تردد کنند که این فاصله روستاها تا مرکز بخش به ۲۳۰ کیلومتر می رسد در حالیکه اگر جاده کوهشاه شمالی به شهر احمدی آسفالت شده بود این فاصله به ۶۰ کیلومتر کاهش پیدا می کرد.
این مشکل دوری از بخش اهالی کوهشاه جنوبی و شمالی را آزرده کرده و آنها تمایل دارند روستای حسن آباد کوهشاه شمالی یا روستای مازگرد کوهشاه جنوبی به عنوان بخش جدیدی معرفی شود تا حداقل بار این مشکلات ترددی کاهش پیدا کند.
در ادامه این گزارش میدانی عیسی میرزاده رییس شورای روستای چولغان با اشاره به چاههای آب روستای حسن آباد می گوید: ۷ سال از لوله گذاری برای انتقال آب حسن آباد گذشته ولی این لوله گذاری فقط تا روستای چولغان رسیده و معلوم نیست طرح آبرسانی به ۳۲ روستای منطقه کی اجرایی می شود.
از دیگر نکات بارز این منطقه طرح جاده رودان به حاجی آباد است. این طرح که در حوالی روستای مازگرد مسکوت مانده اگر ادامه پیدا کند باعث تحول بزرگی در منطقه کوهشاه جنوبی و شمالی می شود و عملا تردد مردم شهرستان رودان به حاجی آباد از طریق این منطقه بسیار زیبا میسر می شود.
در زمینه بهداشتی تنها درمانگاه کوهشاه شمالی در روستای چاله مورت قرار دارد که با روستای حسن آباد ده کیلومتر فاصله دارد .
میرزاده رییس شورای روستای حسن آباد در این ارتباط بیان کرد، با اینکه طرح ایجاد خانه بهداشت حسن آباد مصوب شده اما به دلیل عدم تامین اعتبار این طرح اجرایی نشده است.
مشکل مهم تری که بشدت باعث آزردگی مردم روستاهای کوهشاه شمالی شده، عدم دسترسی به اینترنت است طبق مشاهدات عینی هیچ یک از روستاهای منطقه کوهشاه شمالی به اینترنت دسترسی ندارد.
سهراب میرزاده رییس شورای روستای حسن آباد با انتقاد از مسئولان مخابرات استان بیان کرد، با اینکه مسئولان قول داده اند تا پایان سال این منطقه ۷ هزار نفری از نعمت اینترنت برخوردار شوند اما در عمل جانمایی دکل های مخابراتی در این منطقه انجام نگرفته و این وعده را باور نمی کنیم .
وی گفت: گاهی از دولتی سر دکل های مخابراتی استان کرمان روی ارتفاعات منطقه اینترنت کم سرعت E روی تلفن های همراه دانش آموزان پدیدار می شود اما عملا به هیچ عنوان کارایی ندارد.
در همین زمینه نسیمه میرزاده از معلمین منطقه با انتقاد از انفعال مسئولان در راه اندازی پوشش اینترنتی در منطقه کوهشاه شمالی گفت: چند ماهی از نصب دکل پوشش اینترنت در روستای شریف آباد گذشته اما هنوز این دکل فعال نشده و دانش آموزان مجبورند برای تحصیل آنلاین، روانه کوهستان دین آباد شوند تا شاید از اینترنت بخش صوغان شهرستان ارزوئیه کرمان بهره ببرند.
این معلم اهل کوهشاه در ادامه گفت: اهالی منطقه برای امور بسیار بدیهی مثل ثبت نام های اینترنتی جهت سهام عدالت،وام ازدواج و… مجبورند با صرف هزینه گزاف به بخش صوغان و یا شهرستان ارزوئیه رفت و آمد کنند که بی تردید این هزینه مضاعف آنهم در این اوضاع اقتصادی ظلم بزرگی است.
مشکلات روستاهای کوهشاه شمالی فقط شامل حسن آباد نمی شود، هر چه جلوتر می رویم محرومیت و نبود زیر ساخت ها نمایان تر می شود .
مردم بسیاری از روستاهای کوهشاه شمالی از اینکه هیچ سهمی اشتغال و فعالیت معادن این منطقه ندارند بشدت معترض هستند آنها می گویند برخی از معادن منفعل اگر به خودمان واگذار شود بیش از ۴۰۰ نفر از جوانان فقیر منطقه صاحب شغل می شوند اما فریادمان را کسی نمی شنود.
به تازگی در کوهستان مرزی گچبن کوهشاه احمدی با شهرستان فاریاب کرمان پلنگی بعد از به دام افتادن در تله شکار شد البته پلیس شهرستان فاریاب کرمان شکارچی را دستگیر کرد اما هنوز برای سازمان محیط زیست محل شکار پلنگ دقیقا مشخص نشده است اما اهالی معتقدند پلنگ در ارتفاعات کوهشاه شمالی شکار شده است.
در این پیوند حمید میرزاده از اهالی روستای شریک آباد گفت: شکار پرندگان و حیوانات به دلیل نبود محیط بان بشدت در جنگل های کوهشاه در حال افزایش است و صدای شلیک تفنگ شکارچیان غیر قانونی و کم شدن کبک ها برایمان عذاب آور شده است .
کوهشاه احمدی را در حالی ترک می کنیم که مردمان نجیب و مهمان نوازش با وجود نداشتن زیر ساخت های مهمی همچون جاده و دیگر خدمات بدیهی به زیبایی زادگاه خود می بالیدند و به ذخایر بسیار غنی معدنی خود با وجود اینکه بهره ای نمی بردند افتخار می کردند و معتقد بودند سرانجام این محرومیت ها با حضور اولین دکل های مخابراتی و رسیدن صدایشان به مسئولان کشور پایان خواهد یافت.