ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
جزیره هرمز یکی از زیباترین جزیره های ایران در خلیج فارس است که سراسر آن را جاذبه های طبیعی و تاریخی پوشانده اند.
به گزارش خبرنگار ندای هرمزگان، این جزیره یکی از معدود نقاط بومی در کشور می باشد که به گردشگران اجازه ورود با وسیله نقلیه داده نمی شود و به همین دلیل، طبیعت این جزیره بسیار بکر و دست نخورده باقی مانده است.
از این رو جشنواره بین المللی مسیر جرون برای نخستین بار در استان هرمزگان از جزایر هرمز، بندر مقام، بندرتاریخی کنگ و بندرخمیر در بهمن ماه 1400 آغاز لغایت اردیبهشت ماه 1401 اجرایی به پایان می رسد.
این جشنوراه گردشگری با اهدافی شامل، ایجاد اشتغال و کاهش فقر، تعامل شهر با دیگر شهرهای مشابه داخل و خارج کشور، فعال تر شدن خطوط هوایی و دریایی شهر، بهره مندی از پتانسیل های گردشگری شهر، آموزش و فرهنگ سازی شهروندان به خصوص کودکان، توجه به شرایط بومی شهر، حفظ تاریخ و هویت منطقه، حفاظت از محیط زیست به خصوص زیست بوم آبی، ایجاد هماهنگی و انسجام میان نهادها و تقویت اقتصاد آبی شهر برگزار می شود.
استاندار هرمزگان در مراسم جشنواره بین المللی مسیر جرون گفت: با برگزاری رویدادهای مختلف مثل جشنواره های تابستانی می توانیم میزان درآمدزایی را در طول سال افزایش دهیم و یکی از مهمترین اهداف ما از گردشگری این است که مردم پولدار شوند.
مهدی دوستی بیان داشت: به اعتبار نبرد تنگاتنگ مردم جزیره هرمز برعلیه پرتغالی ها و انگلیس ها تنها یک ادعا می توان کرد، بیش 500 سال است که برای یکپاچه سازی ایران می جگنیم.
وی افزود: اهداف ما از ایجاد گردشگری در جزیره هرمز گردشگری معیشتی نیست، بلکه مهمترین هدف این است که مردم و فعالان عرضه اقتصادی در طول سال به یک در آمدزایی بالا دست داشته باشند.
استاندارهرمزگان خاطرنشان کرد: در سفری که رییس جمهوری به جزیره هرمز داشت، مردم دغدغه هایشان را در بحث مسکن مطرح کردند که به علت تردد گردشگران در جزیره هرمز اجاره مسکن در این جزیره روزانه است، اما در مناطق دیگر ودیعه مسکن ماهیانه است که این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.
دوستی تصریح کرد: یکی از دیگر از مسایل و مشکلات جزیره در بحث آب، برق و تکمیل زیر ساخت ها بود و بودجه ای هم برای ساخت معابر اختصاص گرفت.
ساخت شهر زیرآبی در جزیره هرمز
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری هرمزگان نیز گفت: بدنبال ساخت شهر زیرآب به مانند شهر زیرزمینی کاریز در جزیره کیش در هرمز هستیم و با این اتفاق بزرگ فرهنگی سعی ما بر این است که محیط جزیره هرمز بر روی گردشگران اثر مثبت بگذارد.
علی فیروزی اظهارداشت: جزایر متعددی در دنیا وجود دارد اما هرمز منحصر به فردترین آنهاست و این را به خاک و سواحل رنگین کمانی اش مدیون است.
وی تصریح کرد: جشنواره های متنوع فرهنگی با هدف توسعه و پیشرفت و شرایط اقلیمی و بومی جزیره هرمز به مرحله اجرا خواهند رسید و این جشنواره ها شامل، جشنواره فرش آبی برای اولین بار درکشور، جشنواره نقش حنا، جشنواره ورزشی، نقاشی های دیواری، جشنواره صنایع دستی نظیر لباس بومی و محلی استان هرمزگان، جشنواره مجسمه های شنی، جشنواره موسیقی، جشنواره خاطره گویی هرمزگانی، مراسم زار و شب شعر، سوگواره هشت بهشت مربوط به گرامیداشت شهیده فاطمه نیک، جشنواره بازیهای بومی – محلی، شب بازارهای محلی، جشنواره عکاسی و تصویر برداری است.
رنگین کمانی از ظرفیت ها در هرمزگان آشکار است
نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی ایران در حاشیه جشنواره در مسیر جرون خاطرنشان کرد: در این استان، رنگین کمانی از ظرفیت های مختلف به وضوح آشکار است و قطعا با بهره مندی هدفمند از این مزیت های مهم، تاثیر شگرفی را بر روی بهبود زندگی بومیان مشاهده خواهیم کرد.
محمد آشوری با اشاره به برگزاری جشنواره مسیر جرون وتبادل فرهنگ ها عنوان کرد: برای انتقال مواریث فرهنگی و اجتماعی باید زیرساخت های اساسی فراهم شود.
وی عنوان کرد: اگر بخواهیم توسعه و پیشرفت جزیره هرمز را برمدار یک منطق صحیح استوار کنیم، بایستی با جدیت تمام مزیت های گردشگری و طبیعت گردی را مورد توجه قرار دهیم و برای دستیابی به این اهداف مهم باید امکانات و خدمات مناسب داشته باشیم.
نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح توسعه جزیره هرمز که از سوی استاندار دنبال می شود، در ادامه عنوان کرد: طرح توسعه جزیره هرمز، نیاز به بازنگری دارد، بنابراین ایجاد مزیت تجاری، احیای بازارچه مرزی، احیای گمرگات، احیای صید و صیادی باید در این طرح هم لحاظ شود.
هدف از برگزاری این جشنواره ایجاد اشتغال و درآمد برای ساکنان است
شهردار بندرکنگ در حاشیه این جشنواره بین المللی به خبرنگاران گفت: اگه به دنبال کیفیت هستیم باید به فرهنگ بپردازیم و فرهنگ هم در هر منطقه ای متفاوت و پرداختن به آن جزء میراث فرهنگی است.
ایوب زارعی افزود: سپردن کار به مردم با یکسری کارهایی مثل جشنواره و رویدادهایی که می تواند این تعامل و اشتراک را بوجود بیاورد اتفاق می افتد.
وی خاطرنشان کرد: باید استعدادها را در بیاوریم و کارها را به خود مردم و ساکنان آن شهر واگذار کنیم که بر این اساس مدل مشارکتی کارها را به مردم بسپریم تا آرام آرام به کیفیت برسیم.
شهردار بندرکنگ ادامه داد: در این شهر نمی توان فقط به گردشگری توجه داشته باشیم اما از موضوع آموزش، ساختمان و صنایع دستی غافل شویم.
زارعی خاطرنشان کرد: رهبری معظم انقلاب دقیقا انتخاب درستی کردند که بین جزایر، هرمز را مدنظر قرار دادند چون جزیره ی خاص و استثنایی است.
وی بیان داشت: در سال های دور، جزیره هرمز کارکرد بندرگاه داشته است و کشتی هایی که از این آب ها عبور می کردند و بارهایی که در سرزمین اصلی بود، در جزیره هرمز مستقر بوده و چون عمق آب زیاده بوده، به همین لحاظ ارتباط برقرار کرده است.
شهردار بندر کنگ اضافه کرد: در این فکر هستیم که کاری انجام دهیم تا این جزیره در حد مقیاس جهانی مطرح شود و پرونده ثبت جهانی جزیره هرمز را روی منظر طبیعی میخوایم کار کنیم زیرا در ثبت جهانی منظر طبیعی و منظر فرهنگی داریم که جزیره هرمز یک جزیره جهانی به لحاظ طبیعی است.
وی گفت: همچنین بندر کنگ هم به لحاظ فرهنگی در طول تاریخ دارای اهمیت بوده که برای برگزاری چنین جشنواره ای انتخاب کردیم زیرا در گذر زمان شاهراه تجاری خلیج فارس بوده است.
شهردار بندرکنگ تصریح کرد: در سال 96 یکسری مطالعات معماری، شهرسازی، اجتماعی، فرهنگی و گردشگری انجام دادیم و در شورای عالی معماری و شهرسازی کشور مطرح کردیم و تصویب شد که طرح ویژه با نگاه تهیه پرونده ثبت جهانی به جای طرح های تفصیلی و عادی به عنوان طرح ویژه انجام شود.
زارعی تامید کرد: وظیفه داریم به جز بندرکنگ، مطالعاتی که انجام شده بر اساس مسئولیت اجتماعی به اشتراک بگذاریم.
وی عنوان کرد: ما در این جشنواره قصد داریم هم در بخش گردشگری تولید محتوای اساسی داشته باشیم و هم در کیفیت مسائل اقتصادی و … دخیل باشیم.
شهردار بندرکنگ یادآور شد: بعد از بندرکنگ، بندر تالابی خمیر به اجرای برنامه های جشنواره اضافه شد که این بندر هم یک جزیره ای با یک تالاب جهانی است که خاص و در یونسکو هم به ثبت رسیده است.
زارعی اذعان داشت: بعد از آن به سراغ بندر مقام هم رفتیم که یکسری کارها انجام شد و به جشنواره اضاف شد و کارهای فرهنگی خوبی هم در این بندر صورت می گیرد.
وی اظهار کرد: این جشنواره می تواند با ایجاد ارتباط، انتقال تجربه ها و معرفی همدیگه، بسته اقتصادی درست، چهارچوب دادن و همه سازمان ها را درگیر کردن با این موضوع بر مبنای پای کار آمدن مردم انجام می شود.
عکس: مرضیه دشتی