ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
در روزهای اخیر خبر انتشار آلودگی نفتی در خونسرخ بندرعباس و متوقف شدن آب شیرین کن 100هزار مترمکعبی، باعث نگرانی شهروندان از جیره بندی، قطعی یا آلوده بودن آب شرب شد.
به گزارش ندای هرمزگان، اداره کل محیط زیست استان نیز با تاخیر چهار روزه در امر اطلاع رسانی علیرغم پیگیری های خبرنگاران، سرانجام مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان در این خصوص پاسخ داد: روز حادثه از شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه استان اطلاعات لازم را درخواست کردیم، اما تاکنون هیچگونه اطلاعاتی در اختیار حفاظت محیط زیست استان قرار نگرفته است.
مسیحی تازیانی با اشاره به جزییات این حادثه نفتی ضمن بی اطلاعی از حجم گازوییل وارد شده به نوار ساحلی و دریا و همچنین مبداء و مالکیت لوله شکسته شده، افزود: لوله شکسته شده ۲۶ اینچ بوده و بر اساس پایش های مستمر محیط زیست در پایان روز سوم، میزان آلودگی به حدود یک سوم کاهش یافته است.
وی بیان کرد: شکسته شدن یکی از خطوط انتقال فرآورده های نفتی، موجب آلودگی نوار ساحلی غرب بندرعباس به طول حدود ۶ کیلومتر و این آلودگی از محدوده بندرشهید رجایی تا اسکله نقاله منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس منتشر شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان ادامه داد: این آلودگی در بستر رودخانه خشک فصلی بالادستی صنایع غرب استان جاری شده و پساب های صنایع موجب انتقال آن به دریا و آلودگی شدید از دهانه رودخانه تا تاسیسات آب شیرین کن شده است که برای جلوگیری از ورود آلودگی، آب شیرین کن به طور موقت از مدار خارج شده است.
مسیحی تازیانی خاطرنشان کرد: شهرک شهیدرجایی و تیاب خونسرخ از سکونتگاه های انسانی مجاور این آلودگی هستند و علاوه بر آن آسیب جدی به لارو موجودات دریایی واقع در محدوده انتشار آلودگی وارد شده که یک تهدید ذخیره گاهی محسوب می شود.وی اظهار داشت: پس از تکمیل تحقیقات و جمع آوری کامل اطلاعات، موضوع به سازمان محیط زیست گزارش خواهد شد و سازمان درباره مسیر پیگیری حقوقی یا قضایی برای برآورد و جبران خسارت وارد شده، تصمیم گیری خواهد کرد.
ميزان حجم خاكهای آلوده حاشيه رودخانه حدود 400 هزار متر مكعب برآورد شد
رئیس اداره محیط زیست دریایی هم بیان کرد: نمونه برداري ها، بازديدها و بررسي هاي كارشناسان اداره كل حفاظت محیط زیست هرمزگان نشان مي دهد، مواد نفتي تا مسافتي بسيار دورتر از محل شكستگي نشت يافته و آبهاي ساحلي را تحت تاثير قرار داد است كه با توجه به وجود تاسيسات آب شيرين كن هاي موجود درمنطقه و مناطق تالابي و دريايي مجاور، عواقب آلودگي ناشي از اين حادثه چندين برابر گرديده است.
مریم احسان پور اضافه کرد: اثرات اين قبيل حوادث نفتي بصورت اثرات كوتاه مدت شامل اثر بر مسايل اجتماعي و اقتصادي كه شامل تاثير بر واحدهاي آب شيرين كن، صيادي، آبزيان منطقه و گردشگري ساحلي و دريايي و اثرات بلند مدت كه شامل اثر بر محيط زيست دريايي، زيستگاه هاي حساس ساحلي و دريايي و رويشگاه هي حرا، مناطق تخمريزي آبزيان و مناطق نوزادگاهي مي باشد، مي گردد. در پاره اي از موارد جبران اين آسيب ها بسيار دشوار و طولاني است.
وی محل شكستگي خطوط انتقال روبروي انبار نفت شركت پخش فراوده هاي نفتي بوده است. با توجه به ابعاد پخشيدگي آلاينده ها ميزان حجم خاكهاي آلوده حاشيه رودخانه و با احتساب ميزان لاي آلوده به مواد نفتي داخل رودخانه جمعا حدود 400 هزار متر مكعب برآورد گرديده است، كه مي بايست پاكسازي و پسماند حاصل در مناطق مجاز و مورد تاييد سازمان حفاظت محيط زيست دفن گردد.
حادثه خارج از حوزه مسئولیت پخش فرآورده های نفتی است
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان نیز این حادثه را خارج از حوزه مسئولیت این شرکت اعلام کرد.
احمد سالاری فر به یکی از رسانه ها گفت: کارشناسان این شرکت از نخستین ساعات وقوع حادثه در راستای همکاری و تعامل و برای کمک به کاهش حجم آلودگی همراه نیروهای عملیاتی سایر بخش ها بودند اما لوله شکسته شده در اختیار شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان نیست.
وی اظهار کرد: طبیعی است که در این شرایط شرکت اطلاعاتی نیز درباره جزییات حادثه و حجم آلودگی ندارد و اداره کل محیط زیست را برای پاسخ استعلام به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس(به عنوان مرجع مسئول و ذیصلاح) ارجاع داده است.