کاظم گلخنی
از سال 1381 سازمان محیط زیست ایران متوجه دلیل انقراض لاک پشتهای پوزه عقابی شد. گردشگرانی که به ساحل شیب دراز می رفتند یکی از مقصدشان جمع آوری تخم لاکپشت ها و فروش با قیمت بالای آن در بازاز تهران بود. با رونمایی این اتفاق، سازمان محیط زیست ایران اقدام به پیدا کردن راه حل جلوگیری و اطلاع رسانی در این زمینه کرد. بهترین مرجع برای حفاطت ازلاک پشته ها، جوامع محلی بودند. از همین رو جوانان روستا با آگاهی از اهمیت این کار، از همین سال (1381) شروع به محافظت از لاک پشتهای پوزه عقابی کردند. این جوانان نام خود را «ناتوران خمیس» (به معنی محافظان لاک پشت) گذاشتند و با کمک سازمان محیط زیست به جمع آوری تخم لاک پشت و دفن مجدد آنها در محلی تحت کنترل و قابل حفاظت مشغول شدند. جالب است که بعد از تولد، لاک پشتها در دریا رها میشدند. لاک پشتهای پوزه عقابی از اوایل اسفندماه تا اواخر اردیبهشت برای تخمگذاری به ساحل شیب دراز میآیند و بچههای این لاک پشتها نیز از اوایل خرداد تا اواسط تیرماه سر از تخم بیرون میآورند.
براساس آمار اعلامی امسال تاکنون ۴۸۹ بچه لاک پشت پوزه عقابی در روستای شیب دراز جزیره قشم ، سر از تخم بیرون آورده و راهی آب های فیروزه ای خلیج فارس شده اند.
فصل تخم گذاری لاک پشت های پوزه عقابی هرسال اوایل اسفند، و تولد از تخم، اوایل خرداد ماه است.
همانطور که رفت بعضاً حضور و اعمال برخی گردشگران در قبال لاک پشت های پوزه عقابی قشم خبر ساز شده و می طلبد تا جامعه گردشگر هم نسبت به محافظت از این گونه آبزی حساس شود.
حالا، لاک پشتهای پوزه عقابی در کنار نام شیب دراز قرار گرفتهاند و هر یک شهرت خود را مدیون دیگری است. در حال حاضر آموزش کودکان از مهمترین اقدامات سازمان محیط زیست برای کمک به حفاظت از محیط زیست روستای شیب دراز محل تخم گذاری لاک پشت ها است.
امروزه ساکنان روستای شیب دراز یا در صیادی فعالند یا در زمینهی گردشگری مشغول فعالیت هستند. آنها به کمک شناورهای موتوری، گردشگران را به بازدید از آکواریوم طبیعی و دلفینها میبرند و همچنین به تولید صنایع دستی اقدام میکنند، بنحوی که صنایع دستی روستا نیز با لاک پشت پوزه عقابی درهم آمیخته شده است.این فرایند یک تولید پایدار اقتصادی است.