ندای هرمزگان- شهناز خوش
مراد عسگری متولد 1350 بندر عباس ، مربی کشتی آزاد و رییس کمیته فنی هیات کشتی استان هرمزگان است. او از 10 سالگی کشتی را آغاز و به سبب استعداد وافرش خیلی زود توانست مقام های قهرمانی استانی ، کشوری ، کارگران و آموزشگاهی را در پرونده ورزشی اش به ثبت برساند. مراد عسگری 18 سال است که لباس مقدس مربیگری را به تن دارد و قهرمانان بسیاری را تحویل جامعه ورزش هرمزگان داده و یک بار نیز تیم کشتی نوجوانان استان را به مقام سومی کشور رسانده است. عسگری یکی از مربیان با اخلاق کشتی هرمزگان می باشد که احترام به پیشکسوتان و منش پهلوانی سرلوحه برنامه هایش قرار دارد از این رو زبان زد پیشکسوتان و کشتی گیران می باشد و شاگردانش منش پهلوانی و اخلاق نیکوی او را الگوی خود قرار داده اند.
این مربی کشتی بلد و برنامه ریز سال های متمادی در بسالن اختصاصی کشتی شهید مجید شاهی بندر عباس آموزش کشتی گیران نونهال ، نوجوان و جوان را به عهده داشته که در این راستا کشتی گیرانش موفقیت های بسیار خوبی را کسب کردند اما در حال حاضر مربیگری کشتی گیران گروه های سنی نونهال و نوجوان باشگاه زنده یاد نیما نعیمی که عنوان دار آسیا بود ،را عهده دار است. از این رو به سراغ این مربی زحمتکش رفتیم و گپ و گفتی را با او انجام دادیم که ماحصل آن به نظر خوانندگان عزیز و صمیمی می رسد.
لطفا خودتان معرفی کنید؟
مراد عسکری متولد 1350 بندرعباس ، 18 سال است که مربی کشتی استان می باشم و در حال حاضر هم رییس کمیته فنی هیات کشتی هرمزگان هستم.
در باره سوابق ورزشی تان توضیح دهید؟
از سال 1360 تا کنون به مدت 41 سال در رشته ورزشی کشتی فعالیت می کنم ، 18 سال است که به حرفه مقدس مربیگری کشتی آزاد مشغول می باشم و در حال حاضر رییس کمیته فنی هیات کشتی استان هرمزگان هستم.
در باره عناوینی که در مدت فعالیت خود در این رشته پهلوانی کسب کردید توضیحاتی را بیان کنید؟
10 ساله بودم که به علت علاقه ام کشتی را آغاز کردم و بعد از چند سال توانستم عناوین قهرمانی مسابقات کشتی استان ، کشور ، کارگران و آموزشگاه ها را کسب کنم. به یاد دارم در اولین مسابقات 8 جانبه ای که سال 1360در باشگاه پوریای ولی شهرک نیروی دریایی هدیش برگزارشد فقط 28 کیلو گرم وزن داشتم که با راهنمایی های مربیانم مرحوم علی سلطانی ، آقایان فولادی و مراد رضایی سرپرست تیم مقام اول را کسب کردم و در مسابقات پایانی حریف بوشهری ام را با فن «خورجین تکان» ضربه فنی کردم که مورد تشویق زیاد تماشاگران قرار گرفتم و همین موفقیت سبب شد تلاشم را بیشتر کنم ضمن این که در در رده سنی نونهالان و نو جوانان همیشه مقام اول را در وزن خودم کسب می کردم ،در آن زمان کمتر به مسابقات کشوری اعزام می شدیم اما هر وقت به مسابقات اعزام می شدم بین شش نفر برتر کشور بودم ضمنا در مسابقات آموزشگاه های کشور که در یزد برگزار شد در وزن 42 کیلو گرم شرکت و مقام چهارم را به خود اختصاص دادم.
قابل ذکر است ، در مسابقات کشتی قهرمانی کشور که در سیستان و بلوچستان برگزار شد از آمادگی خوبی برخوردار بودم و آقای جلال نعیمی مربی من بود. در رده بندی از ناحیه کتف آسیب دیدم و راهی بیمارستان شدم که کتفم را جراحی کردند بعد از بهبودی با این که در رده سنی جوانان کشتی می گرفتم در مسابقات کارگران کشور در گروه سنی بزرگسالان به مربیگری آقای جلال نعیمی ، چهارم شدم . آخرین کشتی من مسابقات چند جانبه بود که در سال ۱۳۸۱در سالن باهنر برگزار شد که توانستم مقام نخست را کسب کنم ، آقای علی دادخدایی مربی ام بود ، بعد از این مسابقات به علت این که کتفم را عمل کرده بودم به خوبی نمی توانستم در مسابقات ظاهر شوم ، کشتی را کنار گذاشتم و به مربیگری روی آوردم.
مربیان خود را نام ببرید؟
مربیانم از نوجوانی تا بزرگسالی ، مرحوم علی سلطانی و آقایان صفر گرشاسبی ، میلادی ، فولادی ، جلال نعیمی و علی داد خدایی بودند.
در چه سالی به مربیگری روی آوردید؟
درسال ۱۳۸۲ از طرف سردار سرتیپ هاشمی که رییس هیات وقت کشتی هرمزگان بود به عنوان کمک مربی به استاد محمد قره گزلو معرفی شدم و در طول همکاری با ایشان تجربیات زیادی را کسب کردم ک جای تشکر دارد ، سپس در سال ۱۳۸۳ کلاس مربیگری برگزار شد که توانستم با نمره بسیار خوب تئوری و عملی به جرگه مربیان کشتی آزاد بپیوندم و دفترچه مربیگری ام را از دست دو قهرمان جهان المپیک مرحوم شمس الدین سیدعباسی و آقای علی اکبر حیدری دریافت کنم بعد از این که مربی شدم سعی کردم با تشویق علاقمندان به کشتی در محله خودم کشتی گیران زیادی را از محله دو هزار ، دوراهی ایسینی و شهرک توحید جذب و به همراه سرهنگ محمد قره گزلو و علی دادخدایی ۷۰ الی۱۰۰کشتی گیر نوجوان را تحویل جامعه کشتی دادیم که عده ای از آنان قهرمان کشور شدند . ضمنا در مسابقات کشتی قهرمانی نوجوانان کشور که در بندر عباس برگزار شد تیم استان هرمزگان مقام سوم را به خود اختصاص داد ، در آن سال کرج مقام اول ،مازندران مقام دوم و تهران مقام چهارم کشور را از ان خود کردند ، در آن سال ۵ کشتی گیر از استان هرمزگان بر روی سکوی قهرمانی رفتند که دو نفر از آنان کشتی گیران من بودند ، همچنین در لیگ منطقهای کشور اول شدیم و در مرحله نهایی که در جویبار برگزار شد مقام چهارم را کسب کردیم که این مهم خود افتخاری برای استان هرمزگان بود.
در حال حاضر وضعیت کشتی استان چگونه است؟
همان طور که میدانید کشتی رشته ای نفس به نفس است و بیماری کرونا مدتی باعث تعطیلی باشگاه ها شد که کشتی مسیرش را خوب پیش نبرد اما با این حال رییس هیات کشتی و دیگر اعضای هیات به کمک مربیان نگذاشتند چراغ کشتی خاموش شود اما برای رسیدن به جایگاه مطلوب تلاش بیشتری نیاز دارد.
در حال حاضر در کدام باشگاه آموزش می دهید؟
سال های متمادی در سالن شهید شاهی بندر عباس آموزش می دادم اما در حال حاضر در محله دو هزار در باشگاه زنده ياد نیما نعیمی در یک تایم فعالیت دارم ، امکانات مناسب ندارد یک تشک است که رده های سنی مختلف روی آن تمرین می کنند. این سالن وسایل سرمایشی ندارد و در حال حاضر که هوا گرم شده کار مربیان و کشتی گیران را مشکل کرده در اصل هیچ گونه امکانات مناسبی ندارد و در سالن شهید مجید شاهی نیز فقط به عنوان رییس کمیته فنی و عضو هیات کشتی فعالیت می کنم و هر وقت جلسه یا اردو و مسابقه باشد ، حضور دارم. از مهندس دوستی استاندار و دکتر خادمی مدیر کل ورزش و جوانان هرمزگان تقاضا دارم دستور فرمایند نقایص سالن دو هزار را برطرف کنند تا نو جوانان و جوانان این محله به جای ورزش کردن به بیراهه کشانده نشوند.
برگزاری مسابقات به طور مستمرتا چه اندازه در پیشرفت این رشته موثر است؟
بله،یکی از راهکار های پیشرفت کشتی مسابقات لیگ استانی ، مسابقات با استان های همجوار و تمرینات مشترک است.
به نظر شما اتاق فکر می تواند در پیشرفت رشته های ورزشی راه گشا باشد؟
صد در صد ، باید در اتاق فکر از اساتید دانشگاه ، مربیان کار بلد ، پیشکسوتانی که در این رشته زحمت کشیده و استخوان خرد کرده اند استفاده شود ، در این صورت است که رشته های ورزشی پیشرفت می کنند.
آیا وسایل کمک آموزشی مانند آدمک برای رده های سنی مختلف و بدن سازی جوابگوی کشتی گیران شما می باشد؟
اول این که در سالن دو هزار که تمرین می دهم هیچ گونه امکاناتی وجود ندارد یک باشگاه است و چند رشته ورزشی که اصلا مناسب نیست و به ناچار در این محل تمرین می دهم ، من 18سال است که مربی هستم فقط به عشق کشتی فعالیت می کنم تاکنون ریالی بابت دستمزد از هیچ شاگردی نگرفتم در ضمن آن زمانی که در باشگاه شهید مجید شاهی آموزش می دادم یک وانت گرفته بودم و شاگردانم را از اکثر محله ها از خانه به باشگاه و از باشگاه به خانه می بردم حتی جمعه ها همه آن ها را برای بدنسازی به ساحل می بردم و سالن مجید شاهی هم با کمبود وسایل کمک آموزشی از قبیل آدمک برای رده های سنی مختلف و بدنسازی روبرو می باشد.
حضور پیشکسوتان در جلسات تخصصی تا چه حد میتواند در پیشبرد اهداف هیات موثر باشد؟
اول این که پیشکسوتان وارثان اصلی کشتی اند. آن ها برای جامعه کشتی زحمات زیادی را متحمل شده اند. بزرگان کشتی استان باعث شدند که سالن شهید مجید شاهی به این شکل در آید ، بنده سابقه ۴۱ ساله در باشگاه شهید مجید شاهی را دارم و به خوبی می دانم سالن به این شکل نبود همین پیشکسوتان که خالصانه خدمت کردند ، باعث شدند سالن به این شکل در بیاید ، هادی مفضل برای این سالن زحمات زیادی کشیدند که سالن به شکل امروزی درآمده. از سکوی جایگاه ها گرفته تا برق کشی سالن ، جای تشک ،نوشته های برجسته درسالن ، این عزیزان با اداره کل ورزش و جوانان ارتباط تنگاتنگی داشته و دارند ، جا دارد همین جا از استاد مرحوم علی سلطانی ، صفر گرشاسبی، هادی مفضل ، سرهنگ محمد قره گزلو ، جلال نعیمی تشکر کنم.
رشته کشتی شرکت نیست که اگر فردی رییس هیات ، کشتی گیر یا مربی شد همین که به سن پیشکسوتی رسید دیگر نباید از او یاد کرد ، هر چه در رشته کشتی فرد بیشتر سابقه دار شود، حرمت و احترامش بیشتر است و جایگاه ویژه ای باید برای او در نظر گرفت. باید گفت ، پیشکسوتان چشم و چراغ راه هدایت کشتی هستند و هیچ کس در هر سمت و مقامی که در ورزش دارد نمیتواند به خودش اجازه بدهد مانع پیشکسوتان در جلسات باشد ، کشتی ورزش حرمت و احترام است و مسوولان باید همیشه پیشکسوتان را علاوه بر این که به جلسات ، مسابقات دعوت کنند هر ازگاهی به منزل آنان بروند و از این زحمتکشان دلجویی نمایند.
آیا کشتی گیران شما به عناوین کشوری هم دست پیدا کرده اند؟
بله، کشتی گیران من در رده سنی نوجوانان به مقام قهرمانی رسیدند و باعث شدند تیم استان هرمزگان عنوان سومی کشور را به دست بیاورد و به اردوی تیم ملی هم دعوت شدند .من کشتی گیری داشتم که کشتی را واگذار کرد اما بخاطر فنی بودن به اردوی تیم ملی دعوت شد.
هیات جهت ارتقا مربیان چه اقدامی انجام داده است؟
با برنامه ریزی رییس هیات کشتی آقای حسین مینا کلاس های توجیحی برای کسانی که دفترچه مربیگری نداشته یرگزار شد و برای ارتقا مربیان نیز با فدراسیون صحبت های انجام شده است.
از فعالیت های کشتی در شهرستان ها بگویید؟
برخی از روسای هیات ها عوض شدند ، همچنین تعطیلات مکرر کار را برای کشتی سخت کرد در حال حاضر که باشگا ه ها باز گشایی شده با جلسه ای که رییس هیات کشتی ، کمیته مربیان و کمیته فنی با روسای هیات های شهرستان برگزار کردند این انتظار را داریم که برای مسابقات از شهرستان ها جهت انتخابی کشتی گیر داشته باشیم. لازم به ذکر است ، شهرستان های حاجی آباد ، رودان و میناب فعالیت خوبی دارند. رییس هیات کشتی توجه خوبی به کشتی شهرستان ها دارد از این رو شهرستان های استان پس از آخرین جلسه وارد میدان شدند.
سخن آخر؟
کشتی در استان غریب است بارها گفته ام استان هرمزگان پایتخت اقتصادی کشور است ، چرا در محله دو هزار«کوی ملت» که مهد کشتی استان هرمزگان است یک مجتمع ورزشی نداریم؟ آیا داشتن یک سالن کشتی با حد اقل امکانات حق نوجوانان و جوانان محله دو هزار نیست؟ هر خانه در محله دو هزار یک کشتی گیر دارد. من به عنوان یک مربی که سال هایی از عمرم را در اختیار کشتی این خطه گذاشتم از استاندار پرتلاش استانم همچنین از دکتر خادمی مدیر کل کار بلد اداره کل ورزش و جوانان هرمزگان تقاضا دارم دستور فرمایند وسایل سرمایشی ، کمک آموزشی و بدنسازی را در اختیار کشتی گیران قرار بدهند. همان گونه که مستحضرید این محله بسیار آسیب پذیر است ، اگر ورزشکاران به جهت کمبود وسایلی که نام بردم ورزش را رها کنند قطعا درگیر معضلات اجتماعی می شوند و جوانی شان تباه می گردد.
ضمن این که از آقای حسین مینا رییس هیات کشتی هرمزگان که با برنامه ریزی های منطقی و صحیح در صدد پیشرفت این رشته پهلوانی ست نیز ممنونم و از مربی اولم پدر کشتی استان هرمزگان مرحوم حاج علی سلطانی که خداوند بهشت نصیب شان کند و اساتید بسیار خوب ، صفر گرشاسبی، مراد رضایی ،سرهنگ محمد قره گزلو، هادی مفضل ، محمد باقر مرادی ، جلال نعیمی قهرمان جهان و مربی سازنده کشتی ، ایرج رحمانی ، شهریار برهویی ، محمد مارزی ، محمود عسگری ، شهرام توانایی ، علی دادخدایی ، سید مهدی گل گیر سوار ، فولادی ، میلادی ، اکیبا ، بیغم که برای نوجوانان ، جوانان و کشتی استان زحمات بسیاری را متحمل شدند کمال تشکر را دارم. ضمنا از مسوولان و گروه ورزشی روزنامه ندای هرمزگان که همیشه از ورزش استان و کشتی هرمزگان حمایت کرده و یار و یاور هیات های ورزشی بوده اند صمیمانه تشکر ویژه ای می نمایم.