ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
شهرستان جاسک در فاصله ۳۲۰ کیلومتری شرق بندرعباس در استان هرمزگان قرار گرفته و با توجه به اینکه این شهرستان اولین مرکز تجاری ایران زمین در گذشته بوده، از روزگاران کهن دارای اهمیت ویژه ای است.
به گزارش خبرنگار ندای هرمزگان، این شهرستان بندری به عنوان یکی از استراتژیک ترین شهرهای استان هرمزگان می تواند به قطب جدیدی در اقتصاد این استان و کشور تبدیل شود.
ظرفیت های بسیار این شهر بندری باعث شده که جاسک به عنوان مرکز مناسب برای توسعه سواحل مکران و ایجاد منطقه آزاد تبدیل شود.
ایجاد پایانه های نفتی، احداث پالایشگاه پتروپالایش مکران، ایجاد نیروگاه، صنایع بزرگ و مجتمع های پتروشیمی و راه اندازی فرودگاه، جاسک را به دومین ترمینال نفتی کشور تبدیل کرده است.
همچنین احداث بزرگترین شهرک صنعتی جنوب کشور و ظرفیت های ایجاد شده در زمینه های آبزی پروری، شیلات، کشاورزی و دامداری را از ظرفیت های دیگر این شهرستان به شمار می رود.
اقتصاد و جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی، معافیت های مالیاتی و گمرکی، صادرات و ارزآوری، تقویت بنیه استراتژیک و روابط بین الملل و همچنین توسعه صنعت توریسم و گردشگری را برای کشور به همراه خواهد داشت.
باید به این نکته هم توجه داشت که طبق فرمایشات مقام معظم رهبری درخصوص ضرورت و آبادانی مناطق مرزی، ایجاد امنیت پایدار در مرزها و توجه به بهبود وضعیت معیشتی مردم در شرایط فعلی کشور، ایجاد منطقه آزاد می تواند زمینه اقتصاد و اشتغال پایدار در شهرستان جاسک را فراهم کرده و منشا تحولات بزرگی در جنوب کشور شود.
استاندار هرمزگان در خرداد ماه سال جاری از احداث شهر جدید مکران به وسعت پنج هزار هکتار در ۳۰ کیلومتری غرب جاسک خبر داده بود و گفته: ایجاد این شهر جدید با توجه به مطالعات صورت گرفته در حوزه سواحل مکران و تاکیدی که نسبت به ایجاد شهر جدید در برنامه توسعه این منطقه وجود داشت، برنامه ریزی شده است.
سواحل مکران در محدوده آبهای ساحلی و اقیانوسی دریای عمان از ایستگاههای مهم و اصلی تجارت، اقتصاد و گردشگری ایران است و این منطقه از حوزه گواتر و پسا بندر چابهار آغاز و تا منطقه جاسک هرمزگان ادامه دارد.
این سواحل دروازه طلایی ایران اسلامی و توسعه آن در بخشهای مختلف با توجه به فرمایشها و تاکید مقام معظم رهبری به صورت ویژه در دستور کار دولت تدبیر و امید قرار گرفته و در حال عملیاتی شدن است.
۵۰ تا ۶۰ درصد سواحل مکران در استان هرمزگان قرار دارد که دولت و وزارت راه و شهرسازی و سایر دستگاههای اجرایی در صدد هستند با رونق اقتصادی ساحلی در این منطقه، کسب و کار در بین مردم شرق استان هرمزگان توسعه یابد.
این سواحل فرصتی ویژه برای جذب سرمایه گذاران و توسعه و عمران شهرستانهای جاسک، سیریک و میناب در شرق استان هرمزگان است.
در صورت موافقت مجمع تشخیص مصلحت نظام جاسک منطقه آزاد می شود
استاندار هرمزگان در این زمینه بیان داشت: تاسیس منطقه آزاد جاسک با استفاده بهینه از منابع موجود در منطقه ازقبیل نیروی انسانی، موجب ارتقای امنیت، رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی سریع این منطقه می شود.
فریدون همتی در نشست کمیسیون امور زیربنایی و تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: جاسک بهعنوان محل اتصال مهم ارتباطی کشور از طریق تاسیس منطقه آزاد، نقش آن در برقراری پیوندهای امن اقتصادی فرا ملی کشور ارتقاء پیدا می کند.
وی ادامه داد: در صورت موافقت با تاسیس منطقه آزاد جاسک از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، مشکلات فعلی رخ نخواهد داد.
استاندار هرمزگان افزود: برای دستیابی به یک مدل مطلوب در ایجاد مناطق آزاد، باید تصمیمها و تجربه های مناطق آزاد بررسی شود و پس از احصاء دستاوردها و تنگناهای فعلی این مناطق، قوانین جدید مناطق آزاد ابلاغ و اجرایی شود.
همتی خاطرنشان کرد: بهره گیری از نیروی انسانی و توسعه اشتغال جامعه محلی یکی از مولفههای اصلی برای جلب مشارکت مردم در فعالیتهای توسعه ای است.
وی همچنین با اشاره به تشکیل سازمان توسعه مکران در آینده ای نزدیک، اضافه کرد: در صورت تصویب تاسیس منطقه آزاد جاسک، علاوه بر استقرار دستگاه های اجرایی و نهادهای حاکمیتی، وظایف و ماموریت سازمان توسعه مکران ممکن است سبب تداخل بین وظایف نهادهای دیگر شود که باید نقش هر یک از ارگانها و نهادها به صورت شفاف در قانون تعریف شود.
استاندار هرمزگان یادآورشد: توسعه اقتصادی باید همواره علاوه بر تلاش برای شناسایی ظرفیتهای بیرونی کشور در تولید و رشد اقتصادی نیز بر پایه توانمندی های داخلی استوار باشد و زمانی رخ می دهد که جامعه محلی همسو با توسعه منطقه رشد کند و مردم با سیاستهای توسعهای همراه شوند.
گفتنی است، تصمیم گیری در خصوص تصویب یا تصویب نکردن لایحه تاسیس منطقه آزاد جاسک به نشست آینده کمیسیون امور زیربنایی و تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام موکول شده است.