ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
استان هرمزگان نام یکی از استانهای جنوبی ایران است که در شمال تنگه هرمز قرار گرفته و قطب گردشگری و اقتصاد ایران است، مرکز این استان، کلانشهر بندرعباس میباشد.
به گزارش ندای هرمزگان، این استان دارای 14 جزیره و 13 شهرستان است و کلانشهر بندرعباس بهعنوان مرکز استان امروزه یکی از کلانشهرهای ایران و مرکز مهم فعالیتهای اقتصادی و تجاری است. این شهر که در قسمت انتهایی خلیجفارس و در فصل مشترک شاهراه خلیج فارس و دریای عمان واقع شدهاست، نقش مهمی در زمینه صادرات و واردات کشور ایفا میکند.
تأسیسات مهم دریایی و زیربنایی کشور همچون بندر شهید رجایی، پالایشگاه نفت بندرعباس، کارخانه آلومینیوم المهدی، کارخانه آلومینیوم هرمزگان، کشتیسازی خلیجفارس، فولاد و سیمان هرمزگان و پالایشگاه گاز سرخون از این جمله هستند.
این صنایع، هرمزگان را جزء پنج استان پردرآمد ایران نشان داده اند، اما از نظر نرخ رشد تورم در برخی از قیمت ها حتی از تهران هم گران تر است و افزایش افسارگسیخته قیمت ها کمر مردم این استان را خم کرده است، به گونه ای که جمعیت بالایی از زندگی همراه با فقر را می توان در بافت فرسوده محله های شهر بندرعباس به راحتی مشاهده کرد.
در این شرایط سید ابراهیم رییسی، رییس جمهوری کشورمان، امروز در چهاردهمین سفر استانی خود میهمان مردم استان هرمزگان است، تا نویدبخش روزهای بهتر برای مردم استان برای کاهش مشکلاتشان باشد.
به کفته معاون سیاسی، امنیتی، اجتماعی و انتظامی استاندار؛ در جریان سفر رییس جمهور و اعضای هیات دولت، برنامههای مختلفی شامل، دیدار با نخبگان، خانوادههای شهدا، نشست با مدیران، نشست با خبرگان صنعت و بازدیدهای میدانی سرزده از مناطق سیل زده و زلزله زده اجرایی می شود و آخرین برنامه سفر رییس جمهور دیدار با خبرنگاران است و سپس هرمزگان را ترک میکند.
در این بین مردم استان هرمزگان با خوشامدگویی و استقبال از رییس جمهوری، مطالبات و مشکلاتی در حوزه های مختلف دارند که در این گزارش به برخی از آنها اشاره شده است که امیدواریم هیئت دولت هم با سفر به این استان، جهت رفع محرومیت زدایی این خطه آبی توجه ویژه ای داشته باشند.
لزوم توجه به زیرساخت های فرهنگی
هرمزگان از لحاظ فرهنگی سرشار از آئینها و فرهنگها است و در کشور جز استانهای شاخص و سرآمد در حوزه فرهنگ است و در برخی از رویدادهای کشوری و بینالمللی افتخار آفرینی داشته است.
بزرگترین مشکلی که در حوزه فرهنگ در شهرستانها وجود دارد کمبود زیرساختها است. امیدواریم اعتباراتی در نظر گرفته شود تا زیرساخت حوزه فرهنگی استان هرمزگان بهبود یابد.
از این رو احساس میشود که باید پشتوانه قوی برای مصوبات شورای فرهنگ عمومی در نظر گرفته شود.زیرا هرمزگان سالهاست از کمبود فضاهای فرهنگی رنج می برد.
ابطال طرح انتزاع بخش هایی از هرمزگان به فارس
اتصال استان فارس به خلیج فارس طرحی است که به جداسازی بخشهایی از شهرستان پارسیان در استان هرمزگان و الحاق آن به شهرستان لامرد در استان فارس اشاره دارد.
در این طرح که اواخر دولت دهم به تصویب رسیده است، پس از مدتها آرامش و خاموشی ماجرای انتزاع، دوباره تنور الحاق داغ و مسئولان دو استان تریبون موافقت و مخالفت را به دست گرفته و حتی به صحن علنی مجلس و تریبون نماز جمعه هم کشیده شد.
بر مبنای این طرح 5 روستای صورباش، فارسی، اکبری، تمبو جنوبی و تمبو شمالی از بخش کوشکنار تابع شهرستان پارسیان در استان هرمزگان جدا شده و به دهستان حومه (ترمان) از بخش مرکزی شهرستان لامرد استان فارس ملحق میشود.این منطقه دارای چند اسکله و چند ناحیه ساحلی است که بدین ترتیب این طرح باعث همجواری استان فارس با ۶ کیلومتر از ساحل خلیج فارس و عدم همجواری استان هرمزگان با استان بوشهر و منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی خواهد شد.
بانیان و موافقین این طرح، «تأمین امنیت بیشتر دریاهای جنوب، تسریع در توسعه مناطق ساحلی جنوب، بالفعل کردن ظرفیت تجاری این نوار از کشور، با مسمی شدن نام خلیجفارس و افزایش معابر استراتژیک به دریاهای آزاد» را از اهداف و دلایل این طرح اعلام کردهاند و مخالفان این طرح نیز معتقدند دلیل محرومیت منطقه باید ریشهای حل شود نه از طریق انتقال این منطقه به استان فارس.
فاصله زیاد به مرکز بخش، از دست دادن مزیت همجواری با بوشهر، نابودی پارک ملی نایبند، محرومیت ساحلنشینان از دریا از مشکلات ساکنان منطقه در صورت اتصال بخش هایی از هرمزگان به استان فارس است.
از این رو مردم سراسر استان هرمزگان بطور یکپارچه از رئیس جمهوری درخواست دارند، با ابطال این طرح به نگرانی ها پایان دهد.
تکمیل پل خلیج فارس و تردد خودروهای پلاک منطقه آزاد در استان
ساخت پل خلیج فارس قطعه ای از پازلی بزرگتر به نام «طرح شبکه جامع ارتباطی خلیج فارس» است که در قالب طرح های زیربنایی و مواصلاتی جزیره قشم و نیز به منظور توسعه اقتصادی، امنیتی و اجتماعی آن و عمران و آبادانی منطقه با هدف جذب سرمایه گذاری تعریف شده است.
در طرح مذکور ساخت پلی 4 خطه از نوع کابلی روی دریا بین بنادر»لافت» و «پُل» پیش بینی شده که امکان عبور وسایل نقلیه موتوری و خودرویی، قطار، تاسیسات زیر بنایی و انتقال انرژی و همچنین امکان عبور شناور از زیر پل را فراهم میکند.همچنین برای این پروژه یک خط ریلی با عرض 5.18 متر و ارتفاع 15 تا 23 متر از مد دریا، طراحی شده که طول پل خلیج فارس با احتساب پایه های چنگ زده بر خشکی ساحل در دو سوی کرانه دریا 2200 تا 2600متر خواهد بود.
اما گویا این طرح با موانع زیادی همراه بوده است و در این زمینه پیمانکاران متعدد بزرگ داخلی و خارجی برای تکمیل این پروژه اعلام آمادگی کردند، لذا مدیریت و برنامه ریزی لازمه اتمام رساندن این ابر پروژه را در دولت سیزدهم می طلبد.
البته فتح الهی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم تامین زیرساختهای انرژی، آب و برق، توسعه زیرساختهای لجستیکی همچون انبارها و پایانههای صادراتی، احداث آب شیرینکن و تصفیهخانه، توسعه راههای ارتباطی جزیره، ارتقای سطح خدمات حمل و نقل، احداث بنادر، اسکلهها و سازههای دریایی متناسب با شرایط حال و آینده و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و هوشمندسازی جزیره را از دیگر برنامههای این سازمان تا افق ۱۴۰۴ دانست.
تکمیل این پل از مطالبات اصلی هرمزگانی هاست و بیان دلیل برای عدم تکمیل آن پس ازسالهای متمادی و صرف هزینه های کلان، پذیرفته نیست چرا که تکمیل این پل، یک نیاز و یک ضرورت برای جزیره قشم است.
یکی دیگر از درخواست های بومیان این خطه نیلگون از رییس جمهور خود، اجازه تردد خودروهای پلاک مناطق آزاد در محدوده استانی با شعاع ۱۵۰ کیلومتری در سراسر استان هرمزگان است.
بیکاری در هرمزگان بیداد می کند
استان هرمزگان به ویژه شهر بندرعباس یک استان کاملا مهاجرپذیر است و بنای زیست، اشتغال و درآمد مردمان بومی این استان با 2 معقوله صید و کشت پایهریزی شده است.
در دهههای گذشته مزیتی دیگر به هرمزگان اضافه شد و آن هم رونق صنعت در این استان و راهاندازی صنایع عظیم در بندرعباس و شهرکهای صنعتی بود که با وجود اینکه انتظار میرفت نیروهای موردنیاز این صنایع نیز از داخل همین استان تامین شود هر صنعت به فراخور خود نیروهای دیگری از استانهای دیگر وارد بندرعباس کرد و رفته و رفته با افزایش جمعیت جوانان و توسعه دانشگاهها تعداد جوانان بیکار و جویای کار رو به افزایش گذاشت و جریانات بومی و غیربومی بودن در انتصابات ایجاد شد.
رفته رفته نهضتهای مطالبهگرانه و هرمزگان بیدار و قدرت نمایندگان مجلس در هرمزگان افزایش پیدا کرد و استفاده از نیروهای بومی و ماندگار هرمزگانی به مطالبه عمومی در استان تبدیل شد.
امروز نیاز استان هرمزگان احیای انگیزه جوانان و مردم این مرز و بوم است و گرنه هر چقدر هم که بگوییم رتبه اول بیکاری برازنده این استان نیست چیزی درست نخواهد شد، مسئولان باید بدانند قبل از اینکه صنعتی در هرمزگان ایجاد شود باید دانشگاه مرتبط با آن صنعت در آن منطقه راهاندازی شود، اگر برای هرمزگان چشمانداز دولتها تولید 10 میلیون تن فولاد است قرار است این فولادها را با کدام نیروی انسانی تولید کنند.
حوزه اشتغال و کسب و کار یکی از حوزههایی است که نیاز به توجه ویژه دارد و در سایه توجهات ویژه میتوان اشتغالهای پایداری را ایجاد کرد که عایدی آن به کل کشور سرازیر شود.
به نقل از ابراهیمی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان؛مطالبهای دیگر که تحقق آن میتواند به رونق کارآفرینی و اشتغال کمک کند واگذاری واحدهای تملیک شده در استان توسط بانکها به کارآفرینان است تا از این طریق هم واحدها دوباره به چرخه تولید بازگردند و هم بخشی از مشکل بیکاری که خود ناشی از تعطیلی از همین واحدها بوده است برطرف شود.
کشاورزی، صنعتی که با معیشت مردم گره خورده است
استان هرمزگان یکی از با استعدادترین، مهم ترین و راهبردی ترین مناطق اقتصادی کشور بوده است که با وجود ظرفیتهای بالایی در حوزه کشاورزی اعم از باغی و صیفی؛ نیازمند توجه و حمایت جدی دولت سیزدهم به این بخش است.
هرچند پدیده خشکسالی بیش از ۲ دهه بر سر کشاورزان هرمزگان سایه افکنده است و از آنجایی که امنیت غذایی به عنوان مهم ترین رکن استقلال اقتصادی کشور به شمار می رود، لذا این استان باتوجه به شرایط اقلیمی وآب وهوایی آن تحول گسترده و اثربخش در حوزه هایی همچون توسعه و احیای باغ ها و مزرعه های کشاورزی، توسعه گلخانه ها و بهره وری آب داشته اما کافی نبوده است.
بهره برداران کشاورزی هرمزگان همچنان ۷۰ درصد زیرپوشش نظام صنفی کشاورزی که یک تشکل صاحب صلاحیت کشور برای دفاع از حقوق کشاورزان هست، نیستند چون اگر بیش از ۹۰ درصد از ۱۱۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی پروانه فعالیت نظام صنفی را دریافت کرده بودند به این ترتیب هم به کار و شغل خودشان حرمت و اعتباری بهتر و بیشتری قائل شده بودند و هم ظرفیت تشکیلاتی نظام صنفی امکان انجام فعالیت های بیشتر برای دفاع از حقوق کشاورزان فراهم می ساخت.
استان هرمزگان ظرفیت های استفاده نشده ای در بخش کشاورزی دارد که اگر مورد توجه سرمایه گذاران دولتی و بخش خصوصی واقع شود می تواند سهم زیادی از تولیدات کشور و منطقه را به خود تخصیص دهد. یکی از مهم ترین راهبردهای حوزه کشاورزی، توسعه کشت گلخانه ای باتوجه به شرایط منابع آبی و کمبودهای موجود در این بخش است.
نهاده های بخش کشاورزی شامل کود، سم و بذر در سال جاری بیش از چند برابر رشد قیمت داشته است، در حالی که درآمد کشاورز نسبت به سال قبل چند برابر افت کرده لذا پیشنهاد ما به دست گرفتن ساز و کار تهیه و توزیع نهاده ها بوسیله دولت برای کوتاه ساختن دست سوء استفاده کنندگان بخش خصوصی یا سپردن مدیریت توزیع به دست تشکل های شناسنامه دار مورد وثوق کشاورزان هست.
سال گذشته سرمای شدید باعث آسیب یکهزار و ۷۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی این استان بین ۳۰ تا ۴۰ درصد و یا بیشتر شد و بیش از ۶۸۰ میلیارد ریال به کشاورزان خسارت مالی زد.
سرمای شدید دچار آسیب و از بین رفتن محصولات سبزی و صیفی همچون گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل، فلفل دلمهای، خیار سبز، سیب زمینی، کدو، پیاز و لوبیا سبز و همچنین افت شدید دمای هوا سبب سرمازدگی محصولاتی نظیر لیموترش، پرتقال، نارنگی و انبه در استان هرمزگان بویژه در مناطق هشتبدنی و سندرک میناب، رودان، بندرعباس، حاجی اباد و پارسیان شده است.
همچنین استان هرمزگان دارای تنوع محصول های کشاورزی باغی و زراعی بویژه خرما، لیموترش، لیموشیرین، نارنگی، پرتقال، پیاز، گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل، هندوانه، خیارسبز و خربزه است اما از نبود صنایع تبدیلی و بسته بندی رنج می برد.
بازارچه مرزی، کالاهای ته لنجی و تسهیل فروش آن در بازارهای هرمزگان
به منظور حمایت و تقویت معیشت مرزنشینان و تسهیل مبادلات تجاری مرزی، معاونت اقتصادی رئیس جمهور پیشنهاد «آیین نامه جامع ساماندهی و نظارت بر مبادلات تجاری مرزی از طریق ملوانی (ته لنجی)» را که به تأیید ستاد هماهنگی اقتصادی دولت نیز رسیده، جهت سیر مراحل بررسی و تصویب در جلسه هیئت وزیران، ارایه کرده است.
برای مردمی که سال هاست در حاشیه بندر از این طریق امرار معاش می کنند و شغل دیگری ندارند، از خدمه شناور گرفته تا صاحبان خودروهای باربری و از بازاری گرفته تا پارکینگ دار بازار ته لنجی، این قوانین همواره نقش تعیین کننده و سرنوشت سازی در سفره زندگی شان دارد.
تصویب و اجرای فرآیند جدید ساماندهی و نظارت بر واردات کالا از طریق ملوانی، رافع مشکلات فعلی و همسو با سیاست های ارزی و تجاری کشور با نگاه ویژه به اقتصاد مرز خواهد بود.
ایجاد آبشیرین کن های بیشتر و تامین آب مناطق مختلف هرمزگان
از آنجا که آبرسانی از هرمزگان به مناطق مرکزی کشور می رود، اما روستاها و شهرهای این استان تشنه هستند. در برنامهریزی وزارت نیرو با توجه به اینکه در سد شمیل و نیان آبی وجود ندارد و منابع سد استقلال میناب نیز بسیار کاهش یافته است، جز مراکز استانی قرار داریم که با حساسیت بالا در این خشکسالی به آن نگاه میشود.
استفاده از آب شیرین کن ها در شبکه آبرسانی به بندرعباس یکی از طرحهای موفق است، همان طور که مشاهده میکنیم تا پیش از این70 درصد نیاز آبی این شهرستان از سدهای میناب تأمین میشد که این مسئله یکی از دغدغههای شهروندان میناب بود و با استفاده از ظرفیت آبشیرینکنها این مقدار به 12 درصد رسیده است.
به طورکلی در حال حاضر 43 درصد نیاز آبی استان از چاهها، 45 درصد از آبشیرینکنها و تنها 12 درصد از آبهای جاری و واقع در
سدها است.
هم اکنون ۳۷ شهر و جزیره با ۳۸۱ هزار مشترک در بخش آب و هفت شهر و جزیره در بخش فاضلاب با ۱۹۳ هزار مشترک از خدمات شرکت آب و فاضلاب هرمزگان بهرهمند هستند که افزایش ظرفیت منابع آبی از جمله راه اندازی و نصب آب شیرین کنها برای تامین نیاز مشترکان در دستور کار است.
با توجه به اینکه درحال حاضر ۹۹.۸ درصد جمعیت شهری و ۹۶ درصد جمعیت روستایی با پوشش ۷۶ درصدی روستاها از خدمات شرکت آب وفاضلاب هرمزگان استفاده میکنند، مردم هرمزگان بخصوص روستاییان، از رییس دولت سیزدهم تقاضا دارند که تامین آب شرب برای ساکنان این استان را در اولویت قرار دهد.