ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
مردم کشورمان نخستین موضوعی که از نام بندرعباس به ذهنشان میرسد، خلیج فارس و پس از آن رونق مسائل وابسته به آن مانند گردشگری دریایی، فروش آبزیان، و غیره است.
به گزارش ندای هرمزگان، طبیعتا هر فردی انتظار دارد با توجه به قرار گرفتن در کنار مخزن اصلی منابع مختلف از مزایای آن مانند قیمت پایینتر به نسبت سایر نقاط بهرهمند شود، در حالی که طی چند سال اخیر مردم شهر بندرعباس این حس را نسبت به آبزیان نداشتهاند.
اگر گشتی در بازار ماهیفروشان بندرعباس بزنید، با صرف نظر از وضعیت نهچندان مطلوب این بازار، قیمتهای نامطلوب نیز در این بازار دور از انتظار نخواهد بود.
قیمت بالای انواع آبزیان در استان هرمزگان و خصوصا شهر بندرعباس یکی از مسائلی است که هر فردی از این بابت متعجب میشود و علارغم انتقادهای مکرر مدیریت عالی استان، این روند همچنان ادامه دارد.
در نگاه اول با در نظر گرفتن جمعیت بندرعباس، انتظار می رود قیمت انواع آبزیان حداقل برای مصرف کنندگان در این شهر ارزانتر از قیمت موجود باشد.
در این باره ذکر یک نکته اساسی خالی از لطف نیست و آن هم این که متولی قیمتگذاری و کنترل قیمت فروش آبزیان در بازارهای عمومی کدام دستگاه است؟ هر ساله پیش از شروع فصل صید میگو در آبهای استان هرمزگان، اداره کل شیلات استان با در نظر گرفتن نظر نمایندگان صیادان و برخی مسائل مرتبط با این مسئله، اقدام به نرخگذاری این آبزی با ارزش میکند، اما با این وجود رقمهای نجومی که در بازار برای هر کیلوگرم از این آبزی عنوان میشود، تفاوت غیر قابل توجیهی با نرخ مصوب دارد تا کنون هیچ اقدام مورد نیازی در این خصوص صورت نگرفته است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صیادی هرمزگان در گفتگوی اختصاصی با ندای هرمزگان بیان کرد: اینکه گفته می شود قیمت های آبزیان بخصوص ماهی در شهرها و استان های دیگر بیشتر از بندرعباس و استان هرمزگان هست صحت ندارد و ممکن است صادرکنندگان خصوصی که عضو تعاونی هم نیستند، آبزیان را با عناوین دیگری بفروش برسانند مثلا ماهی کتر به جای شیرماهی فروخته شود که این نوع فروش مورد تایید و با نظارت ما نیست.
علی حاجی زاده گفت: ما فقط بر روی صیدهای خودمان توسط صیادانی که عضو تعاونی هستند نظارت داریم و اتحادیه صیادی فقط وظیفه اش تا زمان صید است و گاهی ماهیان را به استان ها و حتی کشورهای مختلفی که درخواست داشته باشند، عرضه و صادر می کنیم اما قطعا طبق تعرقه های تعیین شده است.
وی خاطرنشان کرد: ماهیانی که ما صادر می کنیم بصورت عمده و وقتی صید از لنج های دارای مجوز به دست ما می رسد نرخ های عمده تعیین شده است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صیادی هرمزگان ادامه داد: البته مشکلاتی در این زمینه هم وجود دارد و لنج ها و قایق های صیادی با گران شدن اقلام لازم مانند یخ، کرایه حمل، تورهای ماهیگیری برای صیادی مواجه می باشند.
حاجی زاده ماهی که در شهرهای جاسک و سیریک صید می شود، قطعا باید توسط خودروها حمل شود و این هزینه کرایه بر روی قیمت انواع ماهی ها تاثیر می گذارد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا شهروندان ساکن در بندرعباس باید هزینه بیشتری برای خرید آبزیان به دلیل صید شهرستانی پرداخت کنند، گفت: بندرعباس به این میزان صید ندارد و بعضا تا 70 مایل صیادی انجام می شود و در نزدیک ترین بندر آبزیان تخلیه می شود و برای صیاد شهرستانی به صرفه هم نیست.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صیادی هرمزگان اظهار داشت: در صورتی که ماهی از آبهای شهر بندرعباس صید شود، فقط کفاف دو غرفه در بازار ماهی فروشان را می دهد، و تامین بقیه آبزیان برای شهروندان بندرعباسی، از شهرهای سیریک، جاسک و بندرلنگه است.
حاجی زاده عنوان کرد: شناورهای تعاونی صیادی خیلی وقت است که نیاز به موتور شناور، تورصیادی و ادوات دیگر دارند و این موضوع هم نیاز به پول دارد که به دلیل این مشکلات و موانع خودشان سعی کرده اند هزینه های خود را تامین کنند.
وی گفت: هر لنجی که به دریا می رود روزانه نیاز به هزینه دارد و نیاز مالی را باید خودمان تامین کنیم زیرا این لنج ها بانک و سرمایه ما هستند و سالانه حدود 10 درصد هزینه های تور، روغن و سوخت را برعهده داریم.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صیادی هرمزگان تصریح کرد: کار اصلی تعاونی صیادان، صید است و فروش کار ما نیست. وقت این را هم نداریم که آبزیان صید شده را بفروشیم مگر اینکه برایمان سودی داشته باشد چون به نرخ تعاونی و بصورت عمده و ارزان تر از بازار است.
حاجی زاده با اشاره به اینکه برای دسترسی آسان تر و ارزان تر مردم جهت خریداری آبزیان، قصد داریم بزودی بازارچه ای را در محله صادقیه بندرعباس (گلشهر شمالی) افتتاح کنیم، افزود: با همکاری و نظارت دستگاه قضایی و شهرداری مشکلات بازارچه حل و تجهیزات مورد نیاز هم چیدمان شده که فاز اول ماهی تازه را به قیمت عمده می فروشیم.
وی بیان داشت: بازار ماهی فروشانی که در بندرعباس محل عرضه آبزیان است، توسط شهرداری نظارت و کنترل می شود و ما حق ورود نداریم مگر اینکه با هماهنگی شهرداری غرفه ای را اجاره بگیریم که اگه بخواهیم ماهی را به قیمت عمده در این مکان بفروشیم، رقیب و قیمت های دیگر خرده فروشان آبزیان در این بازار شکسته می شود و این مورد پسند ما هم نخواهد بود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صیادی هرمزگان گفت: ما دوست نداریم سرسفره مردم ماهی نباشد، اما دلمان می خواهد ماهی که میفروشیم بی کیفیت نباشد و ما می توانیم قیمت را پایین تر بیاوریم که به سفره مردم برسد و حداقل یکبار در هفته آبزیان مورد نیاز مردم تامین شود.
حاجی زاده افزود: این آمادگی را داریم که در صورت فراهم شدن مکان مناسب و بهداشتی توسط مسئولان، عرضه مستقیم آبزیان با نرخ تنطیم بازار انجام شود.
به گفته وی؛ در حال حاضر 75 تعاونی در استان هرمزگان فعالیت دارند و تعداد ۳۶ هزار صیاد در استان هم مشغول کار صیادی هستند که در مجموع ۴۵۶۲ شناور سنگین و سبک وجود دارد و از این تعداد ۱۲۶۲ فروند شناور لنج و ۳۲۰۰ فروند شناور قایق می باشند.