ندای هرمزگان – ساحل عطایی
آیین رونمایی از دو کتاب گیاهان دارویی و فلور هرمزگان به تالیف دکتر محمد امین سلطانی پور با حضور مسئولین و حمایت اتاق بازرگانی استان برگزار شد.
به گزارش ندای هرمزگان ، رئیس اتاق بازرگانی هرمزگان در این مراسم گفت : نویسندگانی که در راستای منافع استان و کمک به پرورش علم در جوانان و نخبگان استان قدم بر می دارند باید حمایت شوند زیراباعث نشان دادن ظرفیتها و پتانسیلهای هرمزگان می شود .
محمدرضا صفا ادامه داد : نويسنده این دو کتاب علیرغم پیگیری از طریق مختلف موفق به انتشار این کتاب نشد،اما اتاق بازرگانی در راستای حمایت از نخبگان علمی و استفاده از تجربیات و دانش آنها اقدام به انتشار این کتاب کرد.
وی در خصوص این 2 کتاب گفت : کتاب فلور استان هرمزگان در دو جلد و حاوی مجموعهای از مشخصات گیاهان دارویی موجود در حوزه جغرافیایی استان هرمزگان است و کتاب گیاهان دارویی نیز مشخصات و رویشگاه ۴۴۲گیاه که خواص دارویی در استان را ارائه داده است.
رئیس اتاق بازرگانی هرمزگان ابراز داشت : این دو جلد کتاب بهصورت رایگان در اختیار جامعه علمی و نخبگان استان قرار میگیرد.
محمد رضا صفا اظهار امیدواری کرد که این اقدام زمینهای برای شناخت بیش تر این گیاهان و استفاده از آنها در صنعت تولید و تجارت هم می شود.
وی با قدردانی از نویسنده کتاب اظهار داشت : دکتر سلطانی پور سالهای زیادی را برای جمعآوری این مجموعه تلاش کردهاند و به اقصی نقاط استان سفرکردهاند تا این کتاب را در اختیار جامعه علمی ، دانشگاهی ، پژوهشگران و محققان و جامعه تجاری قرار دهند .
معاون سیاسی امنیتی استانداری هرمزگان با تشکر از حمایتهای اتاق بازرگانی استان از مؤلف این کتابها گفت: دو کتاب گیاهان دارویی و فلور ،منابع علمی مهمی برای آیندگان هم به شمار میروند و اقشار مختلف میتوانند در حال حاضر و آینده از این کتابها استفاده کنند.
احسان کامرانی عنوان کرد : بایستی شماری از گونههای گیاهان دارویی استان را به لحاظ ذخایر ژنتیکی حفظ کنیم که برای اجرایی این مهم بایستی اول آنها را بشناسیم.
معاون هماهنگي امور اقتصادي استانداری هرمزگان نیز در این نشست با قدردانی از اتاق بازرگانی به دلیل حمایت از این محقق متواضع استان در چاپ کتابها ، اظهارداشت: این کتابها بخشی از ماهیت استان در عرصه گیاهان دارویی و جایگاه اقتصادیشان به شمار میرود.
شهرزاد گفت: بخشی از ناشناختههای استان هرمزگان در حوزه گیاهان دارویی در این کتابها به رشته تحریر درآمده است و این کتابها بهعنوان مرجع مورداستفاده قرار میگیرد.
دكتر محمدامین سلطانی پور عضو هیئتعلمی مركز تحقيقات و آموزش كشاورزی و منابع طبيعی در سخنانی به چگونگی جمعآوری و چاپ کتابهایش در طی ۳۰ سال کار تحقیقاتی و پژوهشی پرداخت و گفت: ایده جمعآوری اطلاعات در خصوص گیاهان دارویی از سه دهه قبل شکل گرفت و پس از بازنشستگی اقدام به نگارش کتاب کردم.
وی گفت: علیرغم پیگیریهای زیاد، هیچ حمایتی برای چاپ کتابهایم از هیچ سازمانی نداشتم، اما اتاق بازرگانی هرمزگان در سه ماه این کتابها را به چاپ رساند که از حمایتهایشان قدردانی میکنم.
سلطانی پوردر خصوص این کتاب ها گفت کتاب داروهای گیاهی استان هرمزگان در ۴۹۵ صفحه تدوین شده است که به معرفی ۴۴۲ گونه گیاه دارویی استان و مصارف درمانی گیاهان به صورت سنتی و علمی میپردازد.
وی ادامه داد : از ویژگیهای کتاب میتوان به افزودن تصاویر رنگی برای هر گونه و نمایههای علمی و فارسی اشاره کرد که دسترسی آسان به اطلاعات را فراهم میکند.
سلطانی پور در خصوص کتاب دوم فلور گیاهی استان نیز گفت : فلور کتابهایی است که تمام گیاهان یک منطقه جغرافیایی خاص در آن منتشرشده است .
این اثر جامع در ۱۳۱۷ صفحه و دو جلد منتشر شده و شامل ۱۱۲۶ گونه گیاهی بومی استان است. کتاب بر اساس حروف الفبای خانوادههای گیاهی تدوین شده و به شرح جزئیات خانوادهها، گونهها، پراکنش جغرافیایی در ایران و جهان، و تصاویر مرتبط پرداخته است. نمایههای متعدد بر اساس نامهای علمی، فارسی و خانوادهها نیز در انتهای کتاب ارائه شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در این مراسم حمایت اتاق بازرگانی از چاپ کتاب را کمک به علم و جامعه علمی استان خواند و خواستار تداوم حمایت اتاق بازرگانی از چاپ کتاب در سایر حوزهها شد.
پژوهش و هویتشناسی هرمزگان را باید تقویت کنیم
شیخ یوسف جمالی امام جمعه اهل سنت بندرعباس،دیگر سخنران این مراسم با تقدیر از دکتر محمد امین سلطانی پور نویسنده این کتاب ها و حمایت محمدرضا صفا رئیس اتاق بازرگانی در این خصوص، به اهمیت هویتشناسی و پژوهشهای گیاهی استان هرمزگان پرداخت.
وی ضمن تقدیر از تمام کسانی که در راه علم تلاش میکنند، تاکید کرد که یکی از مهمترین ویژگیهای آثار دکتر سلطانی، پرداختن به هویتشناسی استان هرمزگان است.
شیخ جمالی ابراز امیدواری کرد که این آثار بتوانند نگاهی جدید و عملی به قابلیتها و ظرفیتهای استان هرمزگان ارائه دهند و تاکید کرد که شرایط نامساعد جهانی و چالشهای زیستمحیطی، اهمیت این کتابها را بیشتر از قبل نمایان میسازد.
امام جمعه اهل سنت بندرعباس همچنین با اشاره به بحرانهایی نظیر آلودگی هوا، خاک و کمبود آب، از ضرورت توجه بیشتر به پژوهش و حفظ گونه های گیاهی سخن گفت.
وی پیشنهاد ایجاد مرکزی مشابه به مرکز سیبری برای حفظ گونههای گیاهی و جانوری را مطرح کرد و خواستار توجه بیشتر دانشگاهها و محققان هرمزگان و کشور به این موضوع شد.
شیخ جمالی همچنین به ضرورت حمایت و قدردانی از پژوهشگران و تلاشهای آنان در حفظ میراث طبیعی و فرهنگی استان تاکید کرد و بیان داشت که بدون تقدیر از این افراد، میراث با ارزشی برای نسلهای آینده باقی نخواهد ماند.