ندای هرمزگان – کاظم گلخنی:
در ابتدای دهه ۷۰ طرحی برای اسکان جمعیت بسیاری از کلان شهرهای کشور توسط شرکت شهرک های جدید وزرات راه و شهرسازی به اجرا در آمد در بندرعباس نیز همزمان این طرح با جانمایی یک زمین هزار هکتاری در غرب بندرعباس که از لحاظ موقعیت طبیعی شرایط ایده آلی داشت اجرایی شد و نام شهرک علوی نهاده شد تا دومین شهر پر جمعیت استان شکل بگیرد.
این طرح عملا تا ابتدای دهه ۹۰ پیشرفت چندانی نداشت و مسکوت مانده بود تا اینکه با اجرای طرح جامع در سال ۹۲ قطعه بندی زمین ها و تشویق افراد به خرید اقساطی خانه های در دست احداث تعداد بسیار کمی راغب به خرید خانه در شهرک علوی که حدود پنجاه کیلومتری با بندرعباس فاصله دارد، شدند و جمعیت شهرک به یک دهکده بسیار کوچک رسید. طرح تفضیلی شهرک علوی هم در سال ۹۶ با هدف جذب سرمایه گذار و پتانسیل های موجود در این شهرک کلید خورد که این طرح نیز با سر به زمین خورد و توفیقی حاصل نکرد.
طبق گفته برخی از کارشناسان دولتی همزمانی با اجرای طرح مسکن مهر در کشور دلیل بی میلی مردم جهت اسکان در شهرک علوی بود اما این دلیل چندان قابل قبول نیست چون شهرک های مشابه نظیر صدرای شیراز در همان زمان به پیشرفت شگرفی رسیده بودند و عملا اهداف جذب جمعیتی خود را به طور کامل اجرا کرده بودند اما شهرک علوی هنوز در حد یک دهکده نیمه ساز باقی مانده بود .
از سویی باید در نظر داشت مشکل تردد و نبود یک سیستم حمل و نقل از گذشته تا امروز عامل اصلی این عدم توفیق است تا حدی که افراد معمولا برای سفر به این شهرک مجبورند گاها به شهر تازیان عزیمت و سپس با خودروهای عبوری در این جاده بسیار خلوت به شهرک علوی بروند و این در حالی است طرح ساخت جاده ای که مسیر این شهرک را با اسکله شهید رجایی بسیار کوتاه می کند هنوز به سرانجام نرسیده است .
ده سال از اجرای طرح ساخت این جاده گذشته و طبق گفته رضایی عضو هیات مدیره شرکت شهرک علوی جمعیت شهر به حدود ۳۵۰ خانوار رسیده است.
شهرکی که به قول مهندسان حاضر یکی از اصولی ترین و استاندارد ترین شهرهای استان از نظر رعایت اصول شهرسازی و معماری است و دارای همه گونه امکانات خدماتی و رفاهی شده جمعیتش آنقدر کم است که طبق گفته رضایی عضو هیات مدیره اگر جمعیتش به ۳۵۰۰ نفر می رسید امور شهری را به شهرداری می سپردند.
اگر بخواهیم شهرک علوی امروز را با دیگر شهرهای استان مقایسه کنیم طبق مشاهدات میدانی با دارا بودن مدرسه دبیرستان، درمانگاه شبانه روزی ، زمین ورزشی ، اینترنت ، آب شیرین کن اختصاصی ، برق با یک پست ۶۳ کیلوولت ، آسفالت معابر ، فروشگاه ، نانوایی یکی از مجهز ترین شهرهای استان هرمزگان است که البته فقط جمعیتی ندارد شفاف تر اینکه همه ی این بودجه های خرج شده تا الان به دلایلی بازدهی لازم را نداشته است .البته رضایی عضو هیات رییسه شرکت جدید شهر علوی معتقد است با تکمیل جاده شهرک به اسکله شهید رجایی جمعیت شهرک علوی در سال آینده به ۳۵۰۰ نفر خواهد رسید اما این مهم منوط به تکمیل تونل دو کیلومتری جاده در دست احداث است و البته مهم تر از همه تشویق مدیران شرکت های صنایع غرب بندرعباس برای اسکان کارمندان خود در این شهرک است طرحی که اجرای آن با بی میلی این مدیران عملا تا کنون معوق مانده است .
یکی از مهندسان حاضر در دفتر شرکت شهرک علوی خیلی شفاف توضیح می دهد و می گوید: در نظر بگیرید فاصله خانه کارمندان همه ی شرکت های بزرگ صنایع غرب بندرعباس با محل کارشان فقط ۱۲ کیلومتر باشد و محل زندگی آنها در بهترین منطقه آب و هوایی بندرعباس باشد و از همه ی امکانات برخوردار باشد به نظر شما چه عاملی می تواند باعث بی میلی مدیران این شرکت ها برای تشویق اسکان کارمندان صدها شرکت غرب بندرعباس در شهرک علوی شود.
برای یافتن این پاسخ با یکی از کارشناسان حوزه شهرسازی گفتگو کردیم. وی همان ابتدا گفت: اگر دنبال مقصر می گردید که چرا علوی چنین وضعی دارد اما شهرک های پرند تهران، گلبهار مشهد و صدرای شیراز توسعه شگرفی یافته اند بدون تردید این از ضعف مدیران ارشد استان و استانداران هرمزگان است شک نکنید آنها در این زمینه توفیقی نداشته اند.
وی گفت: مدیران ارشد شرکت های بسیار معظم غرب بندرعباس معمولا چندان مطیع دستورات استان نیستند آنها در تهران سکونت دارند و دفاترشان در تهران است بسیار سخت است آنها راضی کنیم کارمندشان در جاده های تازیان و قلات پایین چشم انتظار عبور یک سواری بمانند تا آنها را به شهرک علوی برسانند .
به نظرم شرکت شهرک علوی بایستی ابتدا روی طرح جاده میانبر و احداث راه بایستی تاکید می کرد وقتی این شهرک همه جور امکاناتی دارد ولی هنوز جاده اش تکمیل نیست این یعنی ضعف در مدیریت و معنی دیگری ندارد.
شهر بندرعباس از لحاظ جغرافیایی شهری طولی و در نواری باریک از چند جهت به دریا ، صنایع و تپه ماهورها ختم شده و عملا جای پیشرفت چندانی ندارد با این حال شرکت شهرک علوی توفیقی در جذب جمعیت سرریز جمعیتی بندرعباس پیدا نکرد به همین خاطر حالا به آخرین دلخوشی خود یعنی جذب جمعیت شاغلان صنایع غرب بندرعباس دل بسته است امری که اجرا شدنش مشابه هفت خوان رستم سخت و دشوار است .
البته برخی از صاحب نظران معتقدند برخی از شرکت های بزرگ صنایع غرب بندرعباس راغب به سکونت پرسنل خود در این شهرک هستند اما ضعف مدیران شهرک جدید علوی در جذب آنها باعث بی رونقی این شهر خلوت شده است.طبق برنامه شهرک علوی پانصد نفری باید ده سال دیگر به جمعیت صد هزار نفر برسد که این نشان می دهد اعتماد به نفس کاذب چه بلایی می تواند بر سر بودجه های دولتی بیاورد.
جالب اینجاست که عمده ساکنین شهرک علوی از اهالی بومی روستاهای اطراف هستند گویی دلشان به رحم آمده و باعث شده اند این قریه شگفت انگیز بدون جاده با میلیاردها تومان اعتبار، چندی نفری در خودش جای داده باشد .