ندای هرمزگان – گروه گزارش
ماجرا از آنجا آغاز شد که اهالی روستاهای واقع در شرق کهورستان از حدود ساعت شش صبح خبر از بوی نامطبوعی دادند و منشا این بو در آن لحظه نامشخص بود.
به گزارش ندای هرمزگان، در اولین احتمال، بو از لوله های گاز یا نفت عبور یافته از شمال کهورستان مطرح شد که هر چه زمان جلوتر می رفت این احتمال با گزارش اهالی منطقه کهورستان کم رنگ تر شد. از آنجا که گزارش هایی از منطقه کلمتلی، گچین، گری شیخ، نیمه کار، آرابی و چاهرو از شدت بیشتر بو حکایت داشت، احتمال آسیب دیدگی خط عبوری در محدوده کلمتلی پررنگ تر شد.
تغییر رنگ آب رودخانه کل و آلودگی آن به مواد نفتی، یقین مردم به شکستگی خط میعانات گازی در رودخانه گل بیشار شد.
درهمین حال فعالان رسانه شهرستان بندرخمیر گزارش هایی از این اتفاق منتشر کردند و عکس آب آلوده به مواد نفتی تمامی شبهه ها را کم رنگ کرد.
این اتفاق علاوه بر آلودگی آب رودخانه کل، باعث ورود آن به دریا می شود که آسیب هایی به ذخایر دریایی وارد می کند.
نگرانی ها از انتشار بوی نامطبوع به گونه ای بود که واکنش رسانه های استان را نیز در این خصوص به همراه داشت.
از این رو با پیگیری ها در همان ساعات اولیه، روابط عمومی شرکت گاز استان هرمزگان خبری را مبنی بر اینکه طبق بررسی های انجام شده از سوی پرسنل این شرکت، منشا بوی احساس شده از تاسیسات متعلق به شرکت گاز استان در مناطق ذکر شده نبوده است، منتشر کرد.
این شرکت همچنین اعلام کرد؛ دستگاه های مربوطه در حال بررسی منشاء این بو بوده و به محض مشخص شدن، علت آن به اطلاع شهروندان خواهد رسید.
هیچ گونه آلودگی در حوضچه های آبگیر مشاهده نشده است
درهمین راستا مدیر مرکز پایش و کنترل کیفیت شرکت آب و فاضلاب هرمزگان از انجام اقدام های احتیاطی پس از نشت لوله نفتی و احتمال ورود لکه های نفتی به دریا و نفوذ به حوضچه های آبگیر آب شیرین کن ها خبرداد.
پریسا زارعی گفت: اگرچه منشا این آلودگی به طور دقیق اعلام نشده، اما آبفا در راستای جلوگیری از ایجاد خسارت به تاسیسات و همچنین پیشگیری از آلودگی آب های تولیدی اقدام به این کار کرد.
به گفته وی؛ در حال حاضر در حوضچه های آبگیر آبشیرینکن های ساحلی هیچ گونه آلودگی گزارش نشده است.
سیلابی که آب و روغن را قاطی کرد
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان نیز با واکنش به انتشار بوی نامطبوع گاز، آسیب دیدگی خط لوله انتقال خوراک شرکت نفت ستاره خلیج فارس را علت آلودگی آب بستر رودخانه کل در ۶ کیلومتری روستای دمیلو برشمرد.
حبیب مسیحی در گفت و گو با خبرنگار ندای هرمزگان بیان داشت: انتشار بوی نامطبوع به دلیل ایجاد حادثه و نشر میعانات گازی از خط لوله انتقال خوراک شرکت نفت ستاره خلیج فارس در فاصله ۴۳ کیلومتری شهر بندرعباس و ۶ کیلومتری روستای دمیلو در بستر رودخانه کل بوده است.
وی تصریح کرد: در پی بارندگیهای اخیر در حوضه آبریز این رودخانه، حجم قابل توجهی سیلاب با دبی فراوان در بستر رودخانه جاری شده به طوری که در محل حادثه؛عرض این سیلاب حدود ۵۰۰ متر بوده است.
مسیحی خاطر نشان کرد: کارشناسان این اداره کل در اولین فرصت در محل حاضر شده و به بررسی و پایش مبادرت ورزیدند.همچنین گشت مشترک دریایی انجام و از محلهای ورود سیلاب به دریا و همچنین نوار ساحلی بندرعباس، بندرخمیر و قشم نمونه برداری انجام شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان بیان داشت: در این گشت دریایی لکه های نفتی در دریا مشاهده شد که هماهنگی لازم با اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان انجام و پاکسازی محل در حال انجام هست.
وی تاکید کرد: از ابتدای این ماجرا، انتقال میعانات متوقف شده و کلیه امکانات پالایشگاه برای ترمیم خط لوله و پاکسازی منطقه مستقر می باشد و انتظار می رود با کاهش دبی سیلاب، عملیات اجرایی آغاز شود.
گفتنی است، خسارت ناشی از آلودگی ایجاد شده در دریا برآورد و محاسبه شده و به زودی اطلاع رسانی خواهد شد.
نگرانی برای آسیب دیدگی خط لوله انتقال میعانات گازی وجود ندارد
شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس هم در این خصوص اعلام کرد: آسیب دیدگی جزئی خط لوله انتقال میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در کمترین زمان ممکن برطرف میشود و جای هیچ نگرانیای وجود ندارد.
به دلیل حجم بیسابقه بارندگی های اخیر در استان هرمزگان و خارج شدن آبهای سطحی از مسیل و ورود سیلاب به خط لوله انتقال خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس، این خط لوله دچار آسیب دیدگی جزئی شده است.
بنابر این گزارش، حجم سیلاب در اطراف خط لوله به قدری بیسابقه بود که در برخی قسمتها دهانه مسیل تا 600 متر تعریض شده است.
در دهانه مسیل یاد شده، شیرهای قطع اضطراری وجود دارد و به صورت خودکار بسته شدهاند و جای هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
کارکنان سخت کوش و متبحر این حوزه در محل مستقر هستند و تمهیدات لازم اندیشیده شده است و در کوتاهترین زمان تعمیرات لازم پایان خواهد یافت.
با توجه به ذخیره سازی میعانات گازی در مخازن پالایشگاه ستاره خلیج فارس، عملیات تولید در این پالایشگاه بی وقفه ادامه دارد.
غلظت میعانات گازی فعلا در حد سمی و خطرناک نیست
دکتر هادی اسحاقی متخصص طب کار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان، در خصوص بوی نامطبوع ناشی از انتشار میعانات گازی در بندرعباس گفت: خانواده ها برای پیشگیری از در معرض قرار گرفتن این گاز می توانند در منزل بمانند، پنجره ها را ببندند و حتی الامکان از منزل بیرون نیایند.
هر چند غلظت میعانات گازی ذکر شده، فعلا در حد سمی و خطرناک نیست ولی توصیه می شود، گروه های ویژه همچون زنان باردار، کودکان، سالمندان و بیماران تنفسی و مبتلا به آسم آلرژی در منزل بمانند.
سایر گروه های جامعه نیز در صورت لزوم به بیرون آمدن از منزل ضمن استفاده از ماسک در صورت داشتن علائمی همچون سردرد، حالت تهوع یا تنگی نفس، سرگیجه اسهال و استفراغ و سایرعلائم تنفسی یا گوارشی به اورژانس مراجعه نمایند.
گفتنی است، این ماجرا در روز هوای پاک (29 دی ماه) رخ داد که انتظار می رود سازمان محیط زیست استان هرمزگان این موضوع را بطور جدی پیگیری کرده و آن را در دستور کار خود قرا دهد.
این اتفاق در حالی رخ داد که هرمزگان طی چند هفته اخیر شاهد حوادثی از جمله زلزله و سیل بود که آثار تخریبی زیادی بر جای گذاشت.
انتشار این بو نیز دقیق زمانی رخ داد که همه درگیر سیلاب در استان بودند و نگاه ها به حوادث طبیعی بود که این اتفاق دردسر جدیدی را بوجود آورد که جمعیت زیادی را درگیر خود کرد.