بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • تبلیغات
  • تماس با ما
  • درباره ما
جمعه, بهمن 10, 1404
روزنامه ندای هرمزگان
  • سیاسی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • ورزش
  • فرهنگی
  • پزشکی
  • روزنامه امروز ندای هرمزگان
  • آرشیو روزنامه ها
  • تماس با ما
  • درباره ما
  • سیاسی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • ورزش
  • فرهنگی
  • پزشکی
  • روزنامه امروز ندای هرمزگان
  • آرشیو روزنامه ها
  • تماس با ما
  • درباره ما
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
روزنامه ندای هرمزگان
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
خانه نوشته های اخیر

اعتبار تاریخ شفاهی

توسط تیم نویسندگان ندای هرمزگان
1400-03-12
زمان مطالعه: 1 دقیقه
اعتبار تاریخ شفاهی

صادق خُردو
علم تاریخ و ثبت و ضبط حوادث گذشته و آنچه بر مردمان سلف رفته است، همواره مورد مناقشه و چالش منتقدین بوده. برخی گمان می کنند آنچه در کتب و متون تاریخی نگاشته شده، دستچین و تنها برآمده از سلیقه مورخ و حکام زمان وی است و هر واقعیتی که از دایره ی میل ایشان خارج بوده ثبت نشده و بدان پرداخت نگشته است.
در طول سالین، سلاطین و حکام عریضه نویسان و تاریخ نگارانی را بخدمت می گرفته اند که مطابق منافع و به سود حکمرانی خویش گذشته را برای آیندگان نقل کنند. از طرف دیگر در اکثر منابع بجا مانده از گذشته، محتوا و آنچه ذکر شده شرح حال قدرتمندان، حکامی ایشان و نیکوکاری های آنها بوده است. مقصود آنکه در خطوط تاریخ بسیار به زورمندان و سلاطین پرداخته شده و مردم، زندگی روزمره آنها و باورها و مثل هایشان مغفول مانده است.
به زعم بسیاری، کلمات گم شده ی خطوط تاریخ، مردم و انسان های عامی و ساکنین شهر و روستاها بوده اند. همانان که گاهی کتب تاریخ بشریت را ورق زده و طرحی نو در انداخته اند و زمانی نیز قصه ها و حیاتشان در بین خون های جاری در کلمات و سطور تاریخ گم شده است.
از این بابت؛ بعضی نویسندگان و پژوهشگران هدف خویش را یافتن حلقه های مفقوده ی این زنجیر قرارداده و به جمع آوری و ثبت تاریخ شفاهی همت کرده اند. پای قصه های در سینه محفوظ مانده نشسته اند و رنج سفر برای دیدار شاهدین کهنسال گذشته را به جان آسان نموده اند.
در قابل اعتماد بودن حوادث گذشته، کمتر منبعی به وثوق شاهدین ماجرا و آنانکه در متن، زنده بوده اند می رسد. شاهدینی که واقعیت را زیست کرده و از منظر سوژه و ابژه در آن حضور داشته اند؛ فارغ از میل شخصی و دخیل بودن ایدئولوژی و منافع.
متاسفانه در جنوب کشور و در منطقه غرب هرمزگان کنونی و شرق بوشهر بواسطه ی جغرافیا و اقلیم نامهربان، همچنین بعد مسافت بسیار از مرکز قدرت، منابع تاریخی از آنچه بر مردمان این دیار رفته محدود و آنچنان که باید بدان پرداخت نشده است.
سالم توکلی سالیان سال برای ثبت و نگارش و به کلمه و سطور درآوردن تاریخ شفاهی منطقه گاوبندی خانه به خانه و شهر به شهر قدم زده، رنج سفر به روستاهای دور و نزدیک را به جان خریده و پای صحبت کهنسالان(که تعدادیشان دیگر درگذشته اند) و مطلعین نشسته است. بدون دخل و تصرف و قضاوت نسبت به گفتارها، شنیدنی ها را نوشته و بر خلاف برخی، منطقه ای را مقدم بر دیاری دیگر فرض نکرده است. در حفظ و پاسداشت زبان بی تکلف و روان شاهدان تاریخ تمام عزم خود را گذاشته و در نهایت برخی از مصاحبه ها را در کتاب «کیچه پس کیچه روزگار» به رشته ی تحریر در آورده است. مسلما این کتاب ارزشمند و قابل ارجاع و منبع، قطره ای از دریای واقعیت تاریخی این منطقه است که ای کاش سالم توکلی های آن مزید گردند.

Advertisement Banner
نوشته قبلی

بررسي زواياي فوت دختر 13 ساله در بندرعباس

نوشته‌ی بعدی

انعقاد 14هزار تفاهم نامه برای کاهش مصرف برق درهرمزگان

تیم نویسندگان ندای هرمزگان

تیم نویسندگان ندای هرمزگان

نوشته‌ی بعدی
توزیع برق

انعقاد 14هزار تفاهم نامه برای کاهش مصرف برق درهرمزگان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین اخبار روز

  • توسعه :حل مسائل جمعی با راه حل های بومی
  • نخل زینتی گزینه مناسب بجای کنوکارپوس
  • استاندار هرمزگان: توسعه دریاپایه نیازمند فرماندهی واحد در حکمرانی است
  • عبور از بحران با گوش شنوا
  • (بدون عنوان)

صفحات مهم

درباره ما

تماس با ما

آرشیو روزنامه ها

  • سیاسی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • ورزش
  • فرهنگی
  • پزشکی
  • روزنامه امروز ندای هرمزگان
  • آرشیو روزنامه ها
  • تماس با ما
  • درباره ما