مرغ فروشان: وقتی گران می خریم نمی توانیم ارزان بفروشیم
ندای هرمزگان – مرضیه دشتی
آغاز سال 1402 توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان سال مهار تورم و رشد تولید نامگذاری شد تا دولت برنامه های بهتر و جدیدی را برای گذر از افزایش گرانی ها و حمایت بیشتر از تولیدکنندگان داشته باشد اما با شروع سال جدید قیمت های اقلام غذایی مانند مرغ نه تنها کاهش نیافت بلکه رو به افزایش است.
به گزارش ندای هرمزگان، در روزهای پایانی سال 1401 بود که سازمان جهادکشاورزی استان هرمزگان علیرغم اعتراض و گلایه های تولیدگنندگان مرغ، خبر از توزیع گسترده مرغ و گوشت قرمز منجمد به نرخ مصوب دولتی در سراسر استان داد تا بتواند با کنترل و بازرسی بیشتر و جریمه کردن برخی از گران فروشان، افزایش قیمت شناور مرغ را کاهش و به نرخ ثابتی برساند.
این روش تا اوایل تعطیلات نوروز 1402 بد نبود و تاحدودی قیمت ها کاهش یافت، اما حقیقت بازار چیز دیگری است و این در این روزها با گذری از جلوی مرغ فروشی ها می توان به وضوح هم افزایش قیمت و هم کمبود مرغ گرم را شاهدبود.
به نظر می رسد کنترل بازار و نرخ مصوب دولتی دیگر کارساز نیست و عرضه کنندگان مرغ گرم خودشان تصمیم می گیرند روزانه قیمت را افزایش دهند.
در همین ارتباط پشتیبانی امور دام هرمزگان هم هر چند روز یکبار با انتشار اخباری در رسانه ها، بر ادامه روند توزیع گسترده مرغ منجمد تا رسیدن به قیمت تنظیم بازار اصرار دارد.
عبدالرضا تقی زاده پیش از این در حاشیه بازدید از مراکز عرضه مرغ منجمد بندرعباس، با اشاره به اینکه روزانه حدود ۶۰ تن مرغ منجمد در مراکز عرضه، توزیع میشود، اعلام کرد: نیاز استان روزانه ۹۰ تا ۱۰۰ تن گوشت مرغ است.
مدیرکل پشتیبانی امور دام هرمزگان با بیان اینکه مرغ منجمد با قیمت مصوب هرکیلو ۴۳ هزار تومان در ۳۲۷ فروشگاه مواد پروتئینی در استان توزیع میشود، تصریج کرد: از اسفند پارسال تاکنون بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ تن مرغ منجمد در مراکز عرضه توزیع شده است.
تقی زاده با اشاره به اینکه اکنون بیش از هزار و ۲۰۰ تن مرغ منجمد در سردخانههای استان ذخیره شده است، عنوان کرد: توزیع گوشت مرغ منجمد تا تنظیم بازار استان ادامه دارد.
در اسفندماه سال گذشته سازمان جهادکشاورزی استان هرمزگان همچنین از جوجه ریزی ۲میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه در مرغداریهای استان خبر داده بود که با انتشار این خبر امیدی در دل مردم به جهت کاهش قیمت ها بوجود آمد.
از سویی دیگر تولیدکنندگان هم که از هزینه های بالای تولید و افزایش نهاده ها گلایه دارند می گویند: هر چه هزینه ها افزایش یابد به ضرر ماست و با این گرانی ها مجبوریم قیمت ها را افزایش دهیم که در نتیجه قدرت خرید مردم به شدت کاهش پیدا می کند و از دولت به جای حمایت و برنامه ریزی، به ما فشار وارد می کند که قیمت تمام شده را کاهش دهیم.
سوال اینجاست که آیا این روش ها برای کنترل و نظارت و نیز کاهش قیمت ها کافی است و اینکه تولیدکنندگان در این بین حاضر به ضرر می شوند و مرغ های تولید شده خود را با توجه به تورم افسارگسیخته هزینه ها، کاهش می دهند؟
آنچه گویاست دولت تاکنون برنامه جدی در جهت کنترل و پایش بازار، مبارزه با گران فروشان بطور دائمی و حمایت مستمر از تولیدکنندگان را در پیش نگرفته است تا بتوانیم شاهد کاهش قیمت ها باشیم.
در شرایطی که قیمت گوشت قرمز و ماهی در حدی است که قشر متوسط و ضعیف جامعه هرمزگانی توان خرید آن را ندارد تنها ماده پروتئینی که مورد اقبال بخش عمده جامعه هرمزگانی قرار دارد گوشت سفید یا همان مرغ است و لذا در این شرایط که در بستر تحریم ها و فشارهای اقتصادی مدام سفره جامعه کوچک تر می شود باید از مسئولان امر پرسید علت افزایش گاه و بیگاه قیمت مرغ چیست و اینکه چرا نمی توانیم قیمت این آخرین فرآورده پروتئینی مورد اقبال جامعه را به شکل مطلوبی کنترل کنیم.
جالب اینجاست که از یک سو جهاد کشاورزی استان بر تولید گسترده مرغ گرم در شهرستان های میناب و بستک اصرار دارد و از سویی حتی در عرضه مرغ منجمد هم به صورت منظم اقدام نمی کند.
جدا از ضعف در نظارت بر قیمت ها، معمولا هر سال در ماه رمضان مسئولان امر عنوان می کنند که مشکلی در تامین مرغ وجود ندارد و اگر در استان دچار کمبود مرغ گرم شدیم از دیگر استان ها مرغ منجمد وارد می کنیم اما وقتی خبرنگاران به سراغ بازار میروند متوجه می شوند این وعده ها عملی نشده است.