همیشه شعبون، این بار دیگه رمضون!
همش که نمیشه نق زد و چپ و راست انتقاد کرد؛ انصاف کجا رفته؟ وقتی کار خوبی انجام میشه باید گفت: «نخسته کاکا»، یا اصلا، شیک تر و مجلسی تر گفت و نوشت که: متشکریم! هر چند که متاسفانه برای تعیین میزان این تشکر واحد اندازه گیری خاصی وحود ندارد و به همین دلیل ما نیز از همان روش ظاهرا منسوخ گذشته در نظام آموزشی استفاده می کنیم و از یک 20 خوشکل نمره 1 و 75 صدم با جمله: بیشتر تلاش کن عزیزم تقدیم شهرداری منطقه یک می کنیم که بالاخره پس از مدت ها دو عدد! سطل زباله خیابان دانشگاه 15 و خیابان 22 داماهی را تعویض کرد و ما را هم کلی خوشحال و سپاسگزار!
این دو سطل آشغال در کنار دیگر سطل های زباله در جای جای شهر آینه دق روزانه ما و تعدادی دیگر شده بود و هر بار، با دیدنش، حرص و جوشی مضاعف می خوردیم اما سرانجام تعویض شدند و جماعتی خرسند گشتند.
اگر چه نمی دانیم که با توجه به جمعیت ساکن و بافت جمعیتی متراکم منطقه، چرا تنها به یک سطل زباله کوچک بسنده شده و اصولا چرا با جانمایی و نصب سطل هایی مختص زباله خشک و تشویق شهروندان به تفکیک زباله از مبدا، به جا انداختن این موضوع مهم و فرهنگ سازی مربوطه اقدامی شایسته صورت نمی گیرد!
مشاهده مخازن زباله کوچک و اکثرا معیوب و البته مملو و سرریز شده از زباله در گوشه گوشه شهر و محله ها و کوچه ها مدت هاست که به تصویری آشنا نزد شهروندان مبدل شده است.
بندرعباس و عموم شهرهای آن، شهری توریستی و مهمانپذیر است و با توجه به پیشینه غنی فرهنگی، تاریخی از قابلیت های فراوانی برخوردار است اما متاسفانه چهره آن متناسب با این پیشینه و داشته ها نیست و زدودن زنگارهای مختلف از سیمای آن نیازمند برنامه ای جدی و پیگیری و آموزش مداوم است.
شهرداری بندرعباس و شورای شهر می تواند با انجام مطالعه ای دقیق و علمی ضمن ریشه یابی معضلات و یافتن پاسخ و راهکار مناسب برای آن، زمینه های همکاری و هماهنگی با آموزش و پرورش و دانشگاه های استان را نیز فراهم کرده و با بهره بردن از افکار و اندیشه های نیروهای جوان و باانگیزه از انرژی این گروه بزرگ برای غلبه بر معضلات و چالش های زیست شهری استفاده نماید.
البته این مهم زمانی حاصل می شود که واقعا اعتقادی به انجام دگرگونی های اساسی برای رفع مشکلات شهر وحود داشته باشد و انجام چنین کاری، مقطعی و نمایشی نباشد و با تعویض یک مسئول یا پایان دوره ماموریتی، برنامه تغییرات به «تعطیلات» فرستاده نشود!
این امر مسئولیت مشترک همگان و فرد فرد شهروندان است و موفقیت در اجرای چنین برنامه هایی نیازمند مشارکت مسئولانه و آگاهانه همه شهروندان می باشد و البته شکی نیست که مردم با مشاهده اقدامات زیربنایی و اساسی برای رفع مشکلات شهر از همکاری با دستگاه های مسئول شانه خالی نخواهند کرد.
در خاتمه باید پرسید: آیا چهره شهر بندرعباس واقعا زیبنده و برازنده نام آن است؟!
بی توجهی به اصول معماری زیبای ایرانی و پیشینه غنی آن که برای هر منطقه و آب و هوایی، اصول خاص خودش را داشت، دست فروش هایی که دیگر مالک معدود پیاده روهای شهر شده و هر چند قدم برای خود بساطی پهن کرده و مالک سرقفلی خودساخته شده اند و تا آنجا پیش رفته اند که درست در میدان مرکزی شهر و در حریم شعبه مرکزی یک بانک دولتی، ویترین می چینند، سطل های زباله معیوب و از شکل افتاده و مملو از زباله تر و خشک که شیرابه متعفن آن فضای اطراف را تا چند ده – متر آلوده ساخته و زباله گردهایی که هر کدام یک مسیر و چند ده سطل را جزو مایملک خود دانسته و در تلاش روزانه خود ابایی از پرداکنده ساختن باقی زباله ها به اطراف ندارند، نبود فضای سبز و سایه دار حاشیه خیابان ها و کوچه ها، نبود زیبایی بصری در شهر، نبود مبلمان شهری مناسب، بی توجهی به ساحل و نوار ساحلی آن که بی شک می تواند از جاذبه های دیدنی شهر و مکانی برای فرار از تنش های روزانه و دمی آسودن شهروندان باشد، دست فروش هایی که اگر چه در این وانفسای اقتصادی و مشکلات زندگی ناگزیر از فعالیت اقتصادی بوده و از بابت تلاش برای کسب روزی حلال شایسته تکریم اند اما گستراندن بی ضابطه بساط در هر موقعیت و مکانی مشکلاتی را به شهر و شهروندان تحمیل کرده و می کنند، همگی از مشکلاتی است که نیازمند رسیدگی سریع و آنی و البته با برنامه و هدفمند می باشد.
به هر حال از باب «یک سوزن به خود یک جوالدوز به دیگران»، همین تعویض یکی – دو سطل زباله پیش گفته را به فال نیک گرفته و بابت آن در نهایت خضوع باز هم می گوییم: شهرداری مچکریم؛ فقط خواهشا به باقی سطل ها و نظافت عمومی آنها هم توجهی بفرمایید و برای مشکلات شهر بندرعباس و رفع آنها تدبیری شایسته اتخاذ کنید.
ارادتمند: بایی بشیر